Vesti

Vatrogasno-spasilačka pokazna vežba na Savi

Sremska Mitrovica – Javno pokazna vežba Vatrogasno spasilačke jedinice Sremska Mitrovica održana je na reci Savi. U većbu su bile uključene ekipe za gašenje požara i specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi, spasilačka ekipa Gradske plaže Agencije „Nintel” i Služba za spasavanje na vodi Crvenog krsta. Vežbu je realizovalo preko trideset učesnika.

Izveden je scenario simulacija gašenja požara objekta na vodi, Picerija-splav „Krug”, spasavanje ugroženih iz reke Save i zbrinjavanje povređenih osoba ukazivanjem prve pomoći. Celokupni tok vežbe mogao je da se posmatra sa Pešačkog mosta.

Đorđe Nedeljković koordinator Spasilačke službe Crvenog krsta Sremska Mitrovica i Nintel službe za bezbednost na vodi kaže: „Cilj današnje vežbe je i edukacija ljudstva o tome koliko je ovakvo jedno divno prirodno bogatstvo, zapravo izuzetno opasno i koliko može života da oduzme, tako da je naš glavni i osnovni cilj bio prevencija od utapanja, od požara i svih drugih mogućih momenata koji se vezuju za ovu reku i za objekte koji se na njoj nalaze. Vežba je prošla odlično, mi afirmišemo ovaj grad već godinama unazad kroz obeležavanje raznih datuma tokom i pre leta, kako bi svi tu priču proširili jedni na druge, pogotovo na decu. Naš osnovni cilj je da što veći broj ljudi dođe i da se edukuje o samoj bezbednosti na vodi i kako da se ponašaju usled požara itd, jer su zaista velike koristi ako sarađuju sa pripadnicima spasilačkih timova.”

Pokazne vežbe su deo redovnih aktivnosti Vatrogasno spasilačke jedinice iz našeg grada. Ukoliko dođe do požara, ugrožavanje ljudskih života i dobara bi trebalo svesti na minimum, a požar zadržati na samom mestu izbijanja.

„Danas ste imali priliku da vidite simulaciju evakuacije i spasavanja ugroženih osoba sa jednog splava. Konkretno, moja uloga je bila spasilac na čamcu koji je izvlačio utopljenika iz vode. Utisci su da kažem dobri, na zadovoljavajućem nivou, demonstrirali smo svaki segment koji treba da sadrži jedna intervencija i gledaoci su imali priliku da vide kako to sve izgleda,” rekao je Nikola Vujić, spasilac volonter Crvenog krsta i Kancelarije za mlade.

Ovakve i slične javne pokazne vežbe organizuju se sa ciljem provere spremnosti i obučenosti pripadnika jedinice vatrogasaca spasilaca za delovanje u vanrednim situacijama, u konkretnom primeru – reagovanja u slučaju izbijanja požara na vodi, opasnosti utapanja itd. Naši vatrogasci spasioci, još jednom su pokazali izuzetnu spremnost i hrabrost.

Najava događaja

13jun19:0020:00Promocija knjige „Ždral”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7160117.0672117.4184