Vesti

Sremska vina uveliko na policama Ruskih vinoteka 

Sremska Mitrovica – Nakon posete ruskih somelijera našem gradu efekatje već vidljiv, s obzirom na ta da su se srpska vina, a posebno vina sa teritorije Srema, uveliko našla u ruskim vinotekama i restoranima. 

U grupi ruskih stručnjaka iz oblasti vinarstva bila je i Viktorija Žandarova, koja je završila prestižnu somelijersku školu, a glavni je menadžer u vinariji „Repinski 24”  koja se nalazi u sklopu prestižnog letovališta u Sankt Peterburgu. Vina iz Srema našla su se upravo u ovoj vinariji. 

Somelijer prestižnog restorana „Stroganoff Steak House” u Sankt Peterburgu Maksim Gladkov uvrstio je vino iz Srbije na vinsku kartu ovog restorana, najvećeg u Rusiji i jednog od najvećih u Evropi.  

Margita Moršinina, koja je takođe bila deo grupe koja je posetila naš grad, menadžer je kompanije za uvoz vina „Vinicom“, koja je kupila vina od 6 vinarija iz Srbije, među njima i sremska vina. „Vinicom” ima svoja predstavništva i u Moskvi i u Sankt Peterburgu. 

I Evgenij Šamov i Marina Tonkova posetili su Sremsku Mitrovicu u okviru studijskog putovanja. Oboje su profesionalni nastavnici u vodećoj somelijer školi „Enotria“ u Sankt Peterburgu i dobitnici brojnih nagrada u oblasti somelijerstva. Marina drži poseban kurs o balkanskim vinima.  

Podsećanja radi, predstavnici Udruženja somelijera Rusije i Udruženja somelijera Sankt Peterburga posetili su Sremsku Mitrovicu sa ciljem da se sremska vina nađu na vinskim kartama velikih ugostiteljskih objekata u Rusiji. Njih je dočekao u Turističkom info-centru Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice. Tom prilikom ruski somelijeri imali su priliku da degustiraju vina najprepoznatljivijih vinarija sa ovih prostora.

Najava događaja

09sep(sep 9)13:0026(sep 26)19:00Sirmium grad dece

25sep19:0020:00Smotra likovnog stvaralaštva grada

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8474117.1990117.5506