Vesti

Saopštenje PU „Pčelica” povodom pojave salmonele

Sremska Mitrovica – Predškolska ustanova Pčelica” izdala je saopštenje za javnost povodom pojave salmonele.

U saopštenju se navodi: Nakon pojave salmonele u  PU „Pčelica”, (po saznanju za prvi slučaj obolelog deteta), preduzete su sve neophodne mere u cilju otkrivanja uzroka i sprečavanja daljeg širenja salmonele. Hitno su obaveštene nadležne inspekcijske službe koje su izašle na teren. Nakon inspekcijskog pregleda od strane sanitarne i veterinarske inspekcijske službe nisu utvrđene nepravilnosti u radu ustanove ali su naložene vanredne preventivne mere, koje je ustanova izvršila.

U saradnji sa ZZJZ i  pedijatrom, organizovan je Savet roditelja  ustanove. Kako po mišljenju pedijatra, salmonelu može da prenese osoba koja nema simptome bolesti, Savet roditelja je preventivno doneo Preporuku da roditelji odnesu uzorak stolice deteta na analizu – koprokulturu. Jedan deo roditelja je postupio po preporuci Saveta, te su izvršili preventivni pregled.

Dana 22. 06. 2023.godine, predškolska ustanova je dobila dopis od ZZJZ u kojem se konstatuje da je u periodu od 30. 05. 2023. do 11. 06. 2023 registrovano ukupno 23 obolele deteta, od kojih je većina imala blažu kliničku sliku, a šestoro dece je hospitalizovano. Konstatuje se da je u  okviru epidemiološkog istraživanja izvršeno  laboratorijsko ispitivanje zatečenih uzoraka hrane, briseva radnih površina i ruku zaposlenih kao i vanredni zdravstveni pregledi zaposlenih. U ispitivanim uzorcima nije otkriveno prisustvo patogenih uzročnika.

Na osnovu napred navedenog, a kako nije utvrđen izvor zaraze, po mišljenju ZZJZ, najverovatniji  put prenošenja zaraze  je  kontaktom, te je preporuka ZZJZ, ustanovi da se, obzirom na specifičnost kolektiva (uzrast dece) pooštre mere  lične i opšte higijene u ustanovi uz obavezan nadzor vaspitača nad održavanjem higijene dece.

Kako je u zajedničkom interesu, roditelja i zaposlenih u ustanovi, da nam deca budu zdrava i  bezbedna, predškolska ustanova će i dalje postupati po naloženim merama, u potpisu, direktor, Biljana Cvijetić.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042