Vesti

Punoletstvo „SM jazz&blues spring festa” posvećeno Marinu

Sremska Mitrovica – Ovogodišnji SM jazz&blues spring fest” održan je po 18. put u našem gradu. Poretkao je u znaku sećanja na Marina Balenovića, nedavno preminulog gitaristu i frontmena mitrovačkog bluz benda The Gamblers” i jednog od osnivača mitrovačkog džez i bluz festivala.

„SM jazz&blues spring fest” ove godine doživeo je svoje punoletstvo, ali ostao je žal što 18. rođendan Festivala, sa ljubiteljima bluza i džeza, nije proslavio i Marin Balenović, jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije i istaknuti džez i bluz muzičar.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice rekao je: „Ove godine je „Sm jazz & blues spring fest” doživeo svoje punoletstvo ali ostaje neopisivi žal što taj rođendan zajedno sa ljubiteljima džeza i bluza u Sremskoj Mitrovici neće proslaviti i Marin Balenović, nedavno preminuli frontmen i gitarista mitrovačkih „Gamblersa” ali i jedan od osnivača i utemeljivača ovog festivala. Stoga je ovogodišnji festival upravo posvećen Marinu, koji je pečat, srž i pokretač ovog festivala. Zahvaljujući njegovoj energiji, volji i zalaganju u Mitrovici se i danas čuje džez i bluz i večerašnja svirka je idealna prilika da mu se svi zajedno zahvalimo ali i da pokažemo da će Marin zauvek živeti sa nama, uz zvuk bluza nekih novih klinaca.”

Učesnici festivala, pored Marinovih kolega „Gamblersa” su subotički „ The Blue Bend” i novosadski „ Green Line” koji su iskusni, kvalitetni bendovi i svojim zvukom su, dodao je Samardžić, kao što i naziv bendova kaže, obojili ovo veče u nešto vedrije plave i zelene boje i upriličili jedno veče onako kako je to i Marin zamislio da izgleda i zvuči.

Autentičan sremskomitrovački bluz band „The Gamblers” osnovan je 1984. godine. Svirali su na mnogim binama pokušavajući da prenesu deo svoje ogromne energije i ljubavi prema bluzu. Izvode vrlo „živu”, energičnu varijantu bluesa koji je vođen swing dodacima, groovy ubacivanjima i južnjačkim šmekom. Članovi postave su sigurni instrumentalisti, pojedinci čak zanatski sa izraženim stepenom kvaliteta.

Aleksandar Stanulović poznat pod nadimkom Stenli u muzičarskim krugovima dugogodišnji član benda i Marinov prijatelj, rekao je: „Ovaj, 18. festival posvećujemo našem prerano preminulom kolegi iz Gemblersa, organizatoru i umetničkom rukovodiocu ovog festivala, Marinu Balenoviću i trudimo se da na ovaj način mu ukažemo počast i nadamo se da će nas tamo gde je već čuti.”

Organizator festivala je Centar za kulturu „Sirmijumart”, pokrovitelj je Grad Sremska Mitrovica.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630