Vesti

Projekat u području upravljanja komunalnim otpadom

Sremska Mitrovica – Projekat „EDU CLIC” Edukacijom do ublažavanja klimatskih promena u području upravljanja komunalnim otpadom, predstavljen je u Gradskoj kući. Aktivnosti predviđene projektom usmerene su ka uspostavljanju infrastrukture za edukativni centar za obuku operatera deponije otpada, te ka izradi plana nadogradnje Regionalne deponije, kao oglednog primera.

Nosilac projekta, koji za cilj ima smanjenje emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, je Prehrambreno – tehnološki fakultet iz Osijeka, u saradnji sa fakultetom Tehničkih nauka iz Novog Sada i Regionalnom razvojnom agencijom Srem. Projektom će se izraditi plan nadogradnje Regionalne deponije Srem-Mačva, kako bi se dobio moderan centar za upravljanje otpadom.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice o projektu kaže: „Ovo je edukativno-stručni projekat hrvatsko-srpskog partnerstva, čiji je cilj ublažavanje klimatskih promena, smanjenje efekata staklene bašte i generalno unapređenje kvaliteta životne sredine kroz modernizaciju rada i funkcionisanja Regionalne deponije Srem-Mačva, a čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica, uz Grad Šabac. Projekat se implementira na teritoriji Republike Srbije, između ostalog i u Sremskoj Mitrovici i stoga mi je posebno drago što je projektni tim izabrao Sremsku Mitrovicu za mesto održavanja konferencije u okviru EDU KLIK projekta. Aktivnosti su za svaku pohvalu, posebno ističem aktivnost koja u ekološku integriše i socijalnu komponentu, a to je distribucija briketa kao ogreva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Projekat podrazumeva sakupljanje biomase, odnosno poljoprivrednog otpada koji nastaje orezivanjem vinove loze i voćaka, pretežno na Fruškoj gor, taj otpad se na regionalnoj deponiji pretvara u kompost i briketira za ogrev. Dalje se besplatno distribuira socijalno ugroženim domaćinstvima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica i šire, tako da imamo zaokruženi proces i pozitivan primer cirkularne ekonomije.”

Projekat se odlično uklapa sa ostalim srodnim aktivnostima koje se tiču Zelene agende. Samardžić je podsetio na nedavno započet Projekat ‘ODVAJAMO’, koji je zaživeo, a tiče se separacije komunalnog otpada, potom na ozelenjavanje javnih na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, na to da treću godinu zaredom Grad Sremska Mitrovica učestvuje u finansiranju programa Energetska sanacija porodičnih kuća i stanova, da se radi projektno-tehnička dokumentacija u brojnim projektima iz oblasti urbane mobilnosti itd. Postavljeni su ekološki semafori na frekventnim raskrsnicama, s ciljem smanjenja emisije CO2, uopšte radi se mnogo na unapređenju kvaliteta životne sredine, zaključuje Samardžić.

Profesor doktor Goran Vujić sa Departmana za inženjerski zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka univerziteta u Novom Sadu navodi da deponije predstavljaju treći najveći antropogeni izvor emisije metana u svetu. Upravljanje otpadom u Srbiji se uglavnom temelji na odlaganju otpada na deponijama, što značajno doprinosi nacionalnom ugljeničnom otisku. Stoga postoji potreba za unapređenjem infrastrukture za upravljanje otpadom, tako i za praktičnom obukom osoblja koje je uključeno u poslove upravljanja komunalnim otpadom, a posebno operatera deponije. Kako u Srbiji trenutno ne postoje formalni ili neformalni oblici ovakve edukacije, projektom EDU-CLIC pokušava se odgovoriti na tu potrebu, dok se dugoročno pokušava ublažiti negativan uticaj deponija otpada na životnu sredinu te smanjiti emisije metana s deponije.

Projektom je planirano unapređenje poslovanja Regionalne deponije Srem – Mačva u pravcu smanjenja emisije štetnih gasova, kako bi se efekat staklene bašte sveo na minimum sa ciljem unapređenja životne sredine.

Predviđa se da će ceo sektor upravljanja komunalnim otpadom u regionu imati korist od EDU-CLIC projekta, jer će svi učesnici uključeni u prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada dobiti uvid u mogućnosti smanjenja efekta staklene bašte te generalno povećanja kvaliteta životne sredine kroz delotvornu modernizaciju deponije te razvijen program edukacije. Projektom će se izraditi plan nadogradnje regionalne deponije Sremska Mitrovica, kako bi se dobio moderan centar za upravljanje otpadom. Izrađeni plan nadogradnje moći će se kao ogledni plan koristiti i za ostale regionalne deponije u Srbiji. Takođe, projektom je predviđeno da se u sklopu regionalne deponije Sremska Mitrovica uspostavi infrastruktura za edukativni centar te da se razvije nastavni plan i program za obuku osoblja i operatera uključenih u poslove upravljanja komunalnim otpadom. Ukupna vrednost projekta 502.000 EUR i praktično se sve implementira i troši ovde u Sremu, naveo je Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije „Srem” Ruma.

Cilj projekta je podržati prelazak na obnovljive izvore energije kroz stvaranje novog modela financiranja, naveo je prof. dr. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Model će se, ističe on, temeljiti na najboljim praksama financiranja zajednice i utecajnog ulaganja za lokalnu samoupravu, posebno tumačen za lokalni kontekst u Sjevernoj Makedoniji. „Naknadnim opremanjem dečjeg vrtića PVThybrid kolektorima demonstrirat će se održivost nove tehnologije prikazivanjem stvarnih ušteda tokom određenog vremenskog razdoblja. Različiti dionici bit će uključeni u proces sudelovanja u stvaranju modela, osiguravajući njegovu održivost i izvedivost u lokalnom kontekstu” zaključio je on.

Realizacijom projekta Edukacijom do ublažavanja klimatskih promena u području upravljanja komunalnim otpadom, ostvariće se benefiti za sve građane Sremske Mitrovice i šire društvene zajednice, a zahvaljujući socijalnoj komponenti najveće benefite će imati oni građani kojima je pomoć zaista i najpotrebnija.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719