Vesti

Održana Druga „Dečija bećarijada”

Martinci – U nedelju, 25. juna u Martincima na Poljoprivrednom gazdinstvu porodice Stojnić održana je druga „Dečija bećarijada”, manifestacija koja zaokružuje priču o projektu „Od semenke do zrelog ploda”.

Ideja je nastala 2021. godine, kada su martinački predškolci poželeli da saznaju kako se rađa, raste i razvija jedna biljka. Uz saradnju vaspitačice Slavice Jovanović i Poljoprivrednog gazdinstva Stojnić deca su, kao glavni učesnici projekta, odgajili svoj paradajz i papriku, prateći sve faze razvoja biljke – od semena do zrelog ploda. Na kraju sezone je od plodova njihovog rada skuvan bećarac uz druženje.

Na ovogodišnjoj „Dečijoj bećarijadi” na imanju porodice Stojnić, predškolci iz Martinaca dočekali su goste iz Kuzmina, Sremske Rače, Šašinaca, Bosuta i Laćarka, uz podršku mnogobrojnih meštana. Uz kuvanje bećarca priređen je kulturno – umetnički program, održane su sportske igre, a recitovali su se i vrtićki bećarci. Takođe, nije manjkalo ni raznovrsnih đakonija, koje su pripremile vešte ruke žena iz Udruženja „Martinčanke“.

Za ovu priliku, u čast tradiciji, odštampana je  zbirka „Bećarska posla” u kojoj se nalaze bećarci Radoslava Šumarskog, pesnika iz Martinaca, vrtićki bećarci vaspitačica Slavice Jovanović, Nataše Žabić, Dušice Kopčalić, Milice Crnobrnje, Jovane Vujko, Tanje Stanivuković i dece iz njihovih vrtićkih grupa.

Pored promovisanja tradicije koju neguje i čuva od zaborava, ova manifestacija promoviše i humanost, tako da se na ovogodišnjoj „Dečijoj bećarijadi” prikupljao novac za Srđana Jovanovića, dečaka iz Kuzmina.

Organizatori su izrazili  zahvalnost svim gostima i učesnicima, uz želju da se ova manifestacija, koja neguje i čuva prave životne vrednosti, nastavlja i postane tradicionalna, jer, kako kažu „Bećerac i jeste da se nastavlja”.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042