Vesti

Nagrade đacima generacije – Srećno u nove pobede

Sremska Mitrovica – Učenici svih mitrovačkih osnovnih i srednjih škola koji su poneli titulu Đaka generacije nagrađeni na svečanosti u Gradskoj kući. Na ostvarenom uspehu čestitala im je Svetlana Milovanović, gradonačelnica i poželela da srećno koračaju u nove pobede.

Priznanja – Đak generacije, dobitnicima su uručili Vladimir Pavlović predsednik Skupštine Grada i Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, uz čestitke i želje za nizanjem uspeha u daljem životu. Nagrađeno je ukupno 18 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola za nastavnu 2022/2023. godinu.

Među hiljadama učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji našeg Grada njih 18 su najbolji, oni su već u svoju biografiju upisali titulu Đaka generacije, prema rečima Svetlane Milovanović, gradonačelnice. To podrazumeva, dodaje ona, da su izvanredni učenici, sa primernim vladanjem, ali i da su poštovani i voljeni u svojoj školi, da neguju prave vrednosti ljubav, humanost i drugarstvo. U gradskoj upravi trude se da učenicima pruže što više jer, kako misli gradonačelnica, mladi su naš svetionik, naša vodilja, stoga su i osnovnoškolcima i srednjoškolcima organizovali i ove godine, kao i prethodnih, nezaboravne maturske večeri, a ove godine i pripremnu nastavu za male maturante, dok najbolje studente očekuju i gradske stipendije, podseća ona. 

„Gradska kuća je danas zablistala lepotom, mladošću i znanjem. Najveća nada svake zemlje leži u kvalitetnom obrazovanju mladih ljudi jer obrazovanje je zlatan ključ slobode, znanje je moć i nepobedivo oružje kojim može da se menja svet. Vi ste ponos svojih roditelja, svoje škole i svoga grada, želim vam da ubuduće budete radoznali, znatiželjni, da ne gubite vreme i da se pametno služite iskustvima, ali sa druge strane da istražujete i probate nešto novo. Pokušajte da pretvorite ogledala u prozore, pobedite intelektualna i emotivna ograničenja svoga vremena, rastite, pitajte jer čak i genijalci postavljaju pitanja i nikada nemojte prestati da učite jer tako prestajete da rastete. Neka vam svaki ostvareni ideal bude samo podstrek za još jedan veći i bolji, svoju visinu dostignite kroz svoje obrazovanje, a na nama je da potpaljujemo plamen jer umovi naše dece nisu posude koja treba ispuniti, nego vatra koja treba da se rasplamsa. U svakom od njih, postoji i nešto što mi možemo da naučimo i da mi budemo njihovi đaci. Čestitam vam na postignutom uspehu i srećno koračajte u nove pobede,” dodala je Svetlana Milovanović gradonačelnica.

Zaključila je svoje obraćanje porukom svim mladima da je Srbija, ipak najlepše mesto na svetu, da je ovde postojbina njihovih predaka, a da se koreni nikada ne zaboravljaju, te da vole ovu našu, lepu, pitomu Mitrovicu i da se sa studija vrate i ostanu u njoj. Lepota je i davati sebe, gledati kako ti grad cveta, napreduje, a ti budeš deo toga, poručila je Milovanovićeva i dodala da će biti srećni da ih jednoga dana ovde, vide kao zaposlene ljude, da ovde zasnuju svoju porodicu i da zajedno grade budućnost našeg grada.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje čestitao je nagrađenima, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima koji su ih podržavali: „Ponosan sam što su najbolji učenici iz mitrovačke opštine danas prisutni s nama i poneće titule Đaka generacije 2023. Grad je izdvojio, kao i ranijih godina, i ove godine, sredstva za novčanu nagradu u iznosu od po 20.000 dinara. Pored novčanog dela dobili su na poklon vredne knjige i diplome. Svim đacima koji su se puno trudili tokom ovih godina, da postignu ovakav uspeh, čestitam i želim i dalje uspehu u školovanju. Imamo 18 učenika, đaka generacije, 11 učenika u osnovnim školama i sedam učenika u srednjim školama.”

Lokalna samouprava je još jednom podržala najbolje učenike i uz materijalnu naknadu. Odluku o tome ko je poneo titulu Đaka generacije donela su nastavnička veća svih škola.

Zorana Radaković Đak generacije OŠ „Jovan Popović”, Sremska Mitrovica podelila je s nama svoje planove za budućnost, vizije i želje: „Biti Đak generacije je velika čast, mislim da je bilo očigledno da ću poneti tu titulu, svakako sam se trudila. Zapravo ne mogu ni da prenesem sva osećanja, jer jako mi je drago zbog ovoga. Vrlo sam zadovoljna time što sam postigla i nadam se da ću tako nastaviti, planiram da upišem prirodni smer u Mitrovačkoj gimnaziji.”

Učenik mora da ispunjava osnovne kriterijume, kako bi bio izabran za Đaka generacije, kao što je odličan uspeh (5,00) kroz sve godine školovanja, dakle mora da bude vukovac i to sa primernim vladanjem.

Rastko Antonić dolazi iz Čame, šumarski je tehničar, Đak generacije Prehrambeno hemijske i šumarske škole. Veoma je srećan što je poneo tu titulu jer kako kaže: „Nije teško postići nešto, treba postaviti cilj truditi se i raditi. Zahvalan sam što sam izabran za Đaka generacije, u osnovnoj školi nisam imao priliku ali sad sam se više trudio i uspeh nije izostao.”

Mitrovački učenici su svi vredno učili i radili tokom školovanja, a za ova priznanja, takođe se vrednuju diplome sa takmičenja koja organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na osnovu predloga Nastavničkog veća osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica za Đake generacije izabrani su sledeći učenici:

Nagrađeni osnovci:

Aleksandra Dumančić – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica
Zorana Radaković – OŠ „Jovan Popović”, Sremska Mitrovica
Leon Žarko – OŠ „Sveti Sava”, Sremska Mitrovica
Igor Bajrić – ŠOSO „Radivoj Popović”, /osnovna/ Sremska Mitrovica
Jana Dakić – OŠ „Boško Palkovljević Pinki”, Sremska Mitrovica
Milica Bjelobrk – OŠ „Slobodan Bajić Paja”, Sremska Mitrovica
Anđela Klisura – OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mačvanska Mitrovica
Nađa Milaković – OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak
Lluka Gabošac – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Martinci
Dragana Sušić – OŠ „ Branko Radičević”, Kuzmin
Leon Žarko – Muzička škola„Petar Krančević” /osnovna/ Sremska Mitrovica

Nagrađeni srednjoškolci:

Nataša Trajković – Ekonomska škola „9.Maj”, Sremska Mitrovica
Rastko Antonić – Prehrambeno-šumarska i hemijska škola, Sremska Mitrovica
Aleksandar Anđelković – Srednja tehnička škola „Nikola Tesla”, Sremska Mitrovica
Sara Babić – Medicinska škola „Draginja Nikšić”, Sremska Mitrovica
Isidora Grozdanović – Muzička škola „Petar Krančević” /srednja/ Sremsk Mitrovica

Elvis Bajrić – ŠOSO „Radivoj Popović” /srednja/, Sremska Mitrovica
Irina Trivić – Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630