Vesti

Izloženi dečji likovni radovi u Turističkom info centru

Sremska Mitrovica – U Turističkom info centru otvorena je završna izložba međunarodnog eTwinning  projekta „Poziv iz prošlosti za budućnost”  u kojem su učestvovala deca iz PU „Pčelica”. Svi zainteresovani mogu da je pogledaju do subote 17. juna 2023.

Projekat se bavio proučavanjem starih likovnih tehnika i savremenih umetnika. Deca su stvarala likovne radove iz obe ove oblasti i međusobno sarađivala koristeći eTwinning portal. Naučili su kako da budu kulturni ambasadori svojih zemalja i prenesu znanja o istoriji umetnosti svog podneblja u budućnost.

Dragana Maštrapović vaspitač Predškolske ustanove „Pčelica” vođa srpskog tima u ovom eTwinning projektu koju je realizovan pod nazivom „Poziv iz prošlosti u budućnosti” kaže: „Projekat je organizovan na eTwinning mreži, što znači da smo sarađivali sa kolegama iz inostranstva, u ovom slučaju to je bio turski tim koji je imao devet vrtića i sa naše strane to su bile dve grupe iz jednog vrtića „Čuperak” u Laćarku.” 

Deca predškolskog uzrasta  iz laćaračkog objekta, posle posete Carskoj palati i Muzeju Srema u organizaciji Turističkog info centra, pokazala su veliko interesovanje za stare umetničke tehnike, na osnovu čega je nastao ovaj projekat.

Vesna Barać druga vaspitačica na grupi i saradnik na projektu „Poziv iz prošlosti u budućnost” rekla je da su: „Istraživali tehnike i potom ih koristili u radu sa decom, tako smo radili mozaik, vitraž, grafiku, oslikavanje kamena, oslikavanje drveta, zajedno sa roditeljima deca su radila vajanje na siporeksu, što se može videti na izložbi. Mi smo naše radove, potom uz pomoć i IKT alata obrađivali i čuvali za budućnost, tako što smo pravili virtuelne galerije radova za mesec maj i za mesec jun. Deci se naročito svidela jedna kooperativna onlajn igrica slagalica gde smo puzle slagali zajedno sa timom iz Turske, dakle deca su zajedno te puzle slagala u isto vreme, a slika je bila Pabla Pikasa.”

U prvom delu projekta koji se odvijao u maju pravili su likovne radove, a u drugom delu projekta radili su savremene slikare Salvadora Dalija, Van Goga, Pikasa, Viktora Vasarelija,  Roberta Grtia i još nekoliko apstraktnih slikara.

„U ime Turističke organizacije Grada mogu da kažem da imamo jako lepu saradnju sa Predškolskom ustanovom „Pčelica”, odnosno sa svim vrtićima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Do sada je nas posetilo već nekoliko vrtića i vrtići iz Martinaca i iz Kuzmina. Deca se vrlo rado od zovu, posete prvo Turistički info centar gde ih mi dalje uputimo kuda mogu da odu i da bolje upoznaju svoj grad. Ovog puta veliko je zadovoljstvo i što smo mogli da ustupimo naš prostor za ovu divnu izlažu ovih divnih mališana,” rekla je Dajana Savičević iz Turističke organizacije Grada.

Likovni radovi nastali u toku projekta biće izloženi u Turističkom info centru sve do subote 17. juna 2023. do 15 sati, do kada zianteresovani mogu da posete ovu izložbu.

Najava događaja

21maj12:0012:30U utorak „Maturantski ples”

22maj09:0013:00Otvoreni dan u Kasarni „Boško Palkovljević Pinki”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7618117.1131117.4644