Vesti

IN MEMORIAM: Mr Živko A. Popov

Sremska Mitrovica – Profesor srpskog jezika mr Živko A. Popov, dugogodišnji urednik i voditelj emisije „Neka kuca srce moga Srema” Radija „M”, preminuo je u 91. godini. Veći deo svog života posvetio je istraživanju prošlosti Sremske Mitrovice i Srema.

Istraživač istorije Sremske Mitrovice i Srema, dugogodišnji urednik i voditelj radijske emisije „Neka kuca srce moga Srema“, koja je emitovana na Prvom programu Radija „M”, mr Živko A. Popov, ostaće upamćen po svojim izlaganjima i knjigama u kojima je s velikom ljubavlju pisao o gradu na Savi. Iako rođen 17. decembra 1932. godine u Nadalju, opština Srbobran, Sremsku Mitrovicu je izabrao kao svoj zavičaj i posvetio joj najveći deo svojih istraživanja i emisija. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, gimnaziju i Filološki fakultet u Beogradu i stekao zvanje profesora srpskog jezika. Magistrirao je sa tezom o govoru osuđenika u kazneno-popravnim ustanovama. Jedno vreme je radio u Beogradu, a od 1958. živeo je i radio u Sremskoj Mitrovici, gde je preminuo 9. juna 2023. godine.

Po odlasku u penziju (1990), radio je honorarno kao novinar, lektor i urednik radijskih i televizijskih emisija Radiotelevizije „M”, u Sremskoj Mitrovici. Iako lingvista po struci, uporedo je istraživao istoriju Srema i Mitrovice. Ostaće upamćene emisije „Neka kuca srce moga Srema“ u kojima je predstavljao bogatu baštinu Sremske Mitrovice i ovog kraja, govorio o ulicama i trgovima, znamenitim ličnostima, spomenicima kulture, starim zanatima, o tome zašto volimo Mitrovicu i zašto je vredi voleti.

Objavio je knjigu prikaza „Na plodnom tlu” (2005). Knjige „Mitrovica, grad i ljudi u vremenu“ (2010) i „Sremska Mitrovica u monografijama i zapisima“ (2019) sadrže u sebi pojedine delove iz radio emisija emitovanih u vremenu od 1992. do 2005. godine. Arhiva njegovih autorskih emisija (audio-zapisi) nalazi se u Biblioteci „Gligorije Vozarović”. O prošlosti Srema, posebno Sremske Mitrovice pisao je sa velikim zanosom, ljubavlju i umešnošću. Voleo je Mitrovicu, grad i ljude u njemu. Zauvek će ostati u srcima i rečima porodice, prijatelja, kolega i saradnika Radiotelevizije „M”.

Sahrana je u sredu, 14. juna 2023. u 14 sati, na Starom pravoslavnom groblju.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630