Vesti

Hidrološka situacija stabilna, dalje ulaganje u kanalsku mrežu

Sremska Mitrovica – Sastanak Stručno – operativnog tima za zaštitu i spasavanje od poplava, nesreća na vodi, i pod vodom, održan je u Gradskoj kući. Članovi tima, na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović ocenuju hidrološku situaciju na teritoriji Grada Sremske Mitrovice kao potpuno stabilnu. Pošto je nivo reke Save dosta opao, ukinuta je i redovna odbrana od poplava na Bosutu. „Vode Vojvodine”  i Vodoprivredno društvo „Galovica” uložiće preko 600 miliona u kanalski mrežu Srema.

Hidrološka situacija na teritoriji celog Srema potpuno je stabilna, posebno na teritoriji Grada Sremske Mitrovice, gde je jutros kvota Save 432 santimetara, što je dva metra ispod nivoa redovne odbrane. U poslednjih par dana ukinuta je redovna odbrana na Bosutu, kako je nivo reke Save u opadanju, navode stručnjaci, sva voda iz Bosuta može gravitaciono da odlazi u Savu.

Jovica Gagrica, direktor VDP „Galovica” rekao je: „Ovih dana i čitavog meseca imamo dosta problema sa padavinama, u gradu su nam u pomoć priskočile „Vode Vojvodine” sa svojim pumpama i sve je rešeno. Iako su u rejonu Divoša merilacioni kanali prihvatili sve vode koje su stigle, kanali drugog reda nisu mogli da ih prihvate, to su ulični kanali koji bi u narednom periodu trebali da se urade novi ili tamo gde uopšte ne postoje, da se naprave. Trebalo bi da se obrati posebna pažnja na to i u drugim opštinama. U Šidu nije bilo takvih pojava, dok je najteže bilo u Irigu u rejonu Vrdnika, bilo je dosta padavina u vrlo kratkim rokovima i sam ulaz u Vrdnik je dosta pretrpeo štete, kao i rejon oko hotela Zdravljak.”

Dodao je da su izašli na teren sa predsednicima svih opština u Sremu, posebno napominjući da najveći problemi postoje u Irigu. Kao rezultat toga, ističe da su prepoznali šta su problemi i šta bi trebalo u narednom periodu da urade.

Lokalne samouprave treba da u narednom periodu obrate posebnu pažnju na kanale drugog reda, odnosno ulične kanale koji su zapušteni ili koji u velikoj meri ne postoje, preporučio je Gagrica.   Oni će, kao vodoprivredno društvo pomoći u svemu, u projektovanju i izvođenju radova.

Napomenuo je da će ove godine „Vode Vojvodine” i preko svog Vodoprivrednog društva „Galovica” uložiti preko 600 miliona u kanalski mrežu na teritoriji Srema.

Nakon sastanka članovi Stručno – operativnog tima za zaštitu i spasavanje od poplava, nesreća na vodi, i pod vodom, obišli su Gradski kej.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630