Vesti

Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda

Čalma – Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda održan je na oglednoj parceli u blizini sela Čalma. Manifestaciju tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave. Poljoprivrednici su imali priliku da razmene iskustva i da se posavetuju sa stručnjacima.

Ova godina, sudeći po vremenskim prilikama, za sad, ne ide na ruku poljoprivrednicima. Posle obilaska oglednih polja Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica kod Čalme, stručnjaci su, uzevši u obzir promenljivo vreme, ocenili ovogodišnji Dan polja kao solidan jer se usevi polako oporavljaju posle nepogoda.

Mitrovačka Poljoprivredna stručna služba veoma je bitna i na nivou Srbije, jer je naš kraj oduvek bio poljoprivredni, mišljenja je Aleksandar Bogićević pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. U godinama kao što je ova, kad vremenske prilike ne idu na ruku poljoprivrednicima, oni mogu da dobiju savet stručnijaka iz ove službe.

„Veoma bitna stvar koju poljoprivredne službe rade su ogledi, gde poljoprivredni proizvođači mogu da vide koji su to optimalni uslovi za gajenje pojedinih kultura i kako struka može da im pomogne da i oni imaju ovakve prinose. Ovde je još jedna novina što nije samo Dan polja, nego i niz događaja, vezanih za zaštitu zemljišta i vazduha, uopšte zaštitu životne sredine. Moram da kažem da je ovo jedina služba koja, za sada, radi kalibraciju opreme za prskanje što je veoma bitno. Nadam se da će sve poljoprivredne stručne službe početi to da rade i da će biti na usluzi poljoprivrednicima i u oblasti zaštite životne sredine,” rekao je pomoćnik ministra, Bogićević.

Podržava akciju prikupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja i kao veoma bitno, ističe to da poljoprivredni proizvođači prate struku i nauku, nova dostignuća u oblasti poljoprivrednih kultura koje uzgajaju.

Aleksandar Panovski podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo kaže: „Edukacija, savetodavni rad i stručni rad uopšte u poljoprivredi je ustvari ključ uspeha. Pokrajinska Vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo već godinama tradicionalno, praktično podržavaju savetodavni i stručni rad. Naša saradnja sa Poljoprivredno-savetodavnom stručnom službom u Sremskoj Mitrovici je izuzetna i nastojimo da i nadalje otvaramo nove konkursne linije i ostvarujemo nove oblike saradnje.”

Iz godine u godinu, kako se klima menja, menjaju se i uslovi za proizvodnju, pa se samim tim moraju prilagođavati i postupci u radu, kako bi se postigli maksimalni rezultati na njivama. Tu značajnu ulogu ima PSS, na čiji račun stižu samo pohvale.

Vladimir Nastović, v. d. načelnika Gradske uprave za poljoprivredu kaže: „Još jednom je Poljoprivredno stručna služba dobro organizovala naše Dane polja. U prilici smo da sa stručnjacima službe i sa njihovim saradnicima iz sremskih kuća razmenimo iskustva i pružena je mogućnost da se poljoprivredni proizvođači posavetuju. Sama godina je izazovna, pa da vidimo kako struka može pomoći i kako smo odgovorili na te izazove. Mi smo stalno na terenu, a nepogode se dešavaju gotovo svake nedelje. Možemo da vidimo da se usevi polako izvlače posle nepogoda. Štete će na žalost biti, ali njen obim će se znati kada dođe vreme za skidanje useva.”

Saradnja nauke i struke sa poljoprivrednim proizvođačima neophodna je i poželjna, kako bi nova dostignuća našla put do naših polja i dala rezultate. Nauka i edukacija poljoprivrednika su stoga neophodne.

Kako je rekao Stevan Savčić, direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica: „Pored razgledanja oglednih polja prisutni su imali priliku da vide kako se radi kalibracija prskalica, tačnije, tehnička ispravnost prskalice. Poljoprivrednicima je obavezno od 1. januara prošle godine da imaju sertifikat o tehničkoj ispravnosti. Pozvao bih sve poljoprivrednike da se odazovu akciji prikupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Akcija će trajati 15 dana, a počinje 12. juna.”

Na ovoj manifestaciji po­ljo­pri­vred­ni pro­iz­vo­đa­či mo­gu da se upoznaju sa novim sortama strnih žita, da vide kakvi se prinosi očekuju, kako bi se lak­še opre­de­li koje kulture da seju. Takođe mogu da vi­de i efek­te her­bi­cida, preprata za uzgoj ovih biljnih kultura.

Konačne rezultate, nakon žetve služba će obraditi i objaviti kako bi  svi zainteresovani mogli da na osnovu toga planiraju dalju proizvodnju.

Rezultati oglednih biljnih kultura se na ovaj način prezentuju dva puta godišnje.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630