Vesti

Crveni krst pohvalio najzaslužnije davaoce krvi

Sremska Mitrovica – Uručenjem priznanja najzaslužnijim davaocima krvi, Organizacija Crvenog krsta tradicionalno je danas u našem gradu obeležila 14. jun, Svetski dan davalaca krvi čiji je ovogodišnji slogan „Daj krv, daj plazmu, deli život, deli često”. Ranije tokom dana realizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi gde se od planiranih 40 prijavilo čak 100 davalaca, dokazujući da su Mitrovčani veoma humani.

Dobrovoljno davanje krvi neophodno je kako bi krv i krvni derivati bili dostupni da bi neko bio izlečen i da bi nečiji život bio spasen. Tradicionalna priznanja Crvenog krsta Sremska Mitrovica, višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi uručena su na svečanosti u Gradskoj kući.

Obraćajući se na toj svečanosti, Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine zahvalio se svima i čestitao im Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: „Ovo je već tradicionalan susret koristimo priliku da ukažemo poštovanje prema vama koji dajete krv i na taj način spasavate nečiji život. Vaša humanost, empatija i solidarnost nešto su što bi trebalo da bude putokaz i za sve druge ljude, da krenu vašim primerom. Time što se da krv, pomaže se nekome kome je jako potrebna. Cilj nam je uvek, da zajedničkim akcijama, kojih je najmanje dve u toku meseca, povećamo broj dobrovoljnih davalaca krvi, da dostignemo ono što je želja i zdravstvenih radnika i onih kojima je potrebna ta vrsta pomoći, a to je da u zdravstvenim ustanovama krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Samo jedna jedinica krvi daje mogućnost življenja za tri pacijenta. U Srbiji je prošle godine bilo oko 70 hiljada jedinica krvi, a u našem gradu 2345. Hvala svima, želim vam dobro zdravlje i još mnogo humanih akcija.”

Takođe naglasio je važnost redovnog davanja krvi ili plazme kako bi se stvorilo bezbedno i održivo snabdevanje krvlju i krvnim proizvodima koji mogu biti uvek dostupni, tako da svi pacijenti kojima je potrebna mogu da dobiju blagovremeno lečenje.

Tatjana Jovančević sekretar Organizacije Crvenog krsta Sremska Mitrovica istakla je: „Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu. Ovaj dan je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu, a kod nas 2005, da bi se istakla dimenzija deljenja i povezanosti davalaca krvi i pacijenata. Uz to, usvojen je i slogan da bi se privukla pažnja na ulogu dobrovoljnog davanja krvi koja utiče na brigu o drugima. Ovaj dan slavimo sa željom da se zahvalimo pojedincima koji daju krv i podstiču još više ljudi da postanu novi davaoci.”

U okviru kampanje dobrovoljnog prikupljanja krvi Crveni krst Sremska Mitrovica i Institut za transfuziju Vojvodine danas su organizovali vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, istakla je Jovančevićeva. Akcija se održala na Trgu Ćire Milekića u prepodnevnim satima, gde je bio stacioniran transfuziomobil. Od planiranih 40 prijavilo se čak 100 dobrovoljnih davalaca krvi, naših sugrađana, što je premašilo očekivanja organizatora. Tatjana Jovančević je zahvalila posebno Pozorištu „Dobrica Milutinović” na ustupljenom prostoru kako bi mogli da prihvate sve humane davaoce.

Crveni krst predano radi organizujući i sprovodeći brojne aktivnosti na dobrobit lokalne zajednice, dobrovoljno davanje krvi je jedna u nizu tih svakodnevnih aktivnosti. Ovakve akcije podstiču ljude dobrog zdravlja da redovno daju krv, što je češće bezbedno i moguće. Obeležavanjem ovih datuma ukazuje se na bitnu ulogu redovnog dobrovoljnog davanja krvi u obezbeđivanju sigurnih krvnih proizvoda za svu populaciju.

Svečano uručivanje priznanja Crvenog krsta, višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, upriličeno je za 20, 35, 50, 75 i 100 puta datu krv.

Milan Jovanović dobrovoljni davalac krvi i naš sugrađanin dobio je zahvalnicu za više od 75 puta datu krv. Kako je rekao: „Krv sam počeo da dajem još u vojsci, u mladim danima. Smatram da je ovo humano delo, dobrota, znači mi puno što sam nekom pomogao. Pozvao bih sve mlade ljude da daju krv i da pomognu onima koji su u nevolji.”

Među onima koji su pokazali humanost na delu je i dosta Mitrovčana kojima su dodeljena priznanja zato što su krv dali i više od 100 puta.

Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina mogu dati krv, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Širom sveta 14. juna se obeležava sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama.

Višestruko davanje krvi nije opasno i ne dovodi do povećanja ili gubitka težine, ne povećava niti smanjuje apetit, ne smanjuje niti povećava radnu sposobnost.

Uručene su nagrade učenicima čiji su radovi ocenjeni kao najbolji na Literarnom konkursu „Krv život znači”.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719