Vesti

Analize nisu pokazale prisustvo salmonele u PU „Pčelica”

Sremska Mitrovica – U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici početkom juna šestoro dece predškolskog uzrasta zadržano je na lečenju zbog salmonele. Svi su, osim jednog deteta koje je još uvek u bolnici, pušteni na kućno lečenje. Analize koje su dosad urađene u Predškolskoj ustanovi „Pčelica” nisu pokazale prisustvo salmonele.

Povodom ovih događaja održana je konferencija za novinare. Prema rečima dr Milene Mitrović Koviljac načelnice Dispanzera za predškolsku decu u periodu od 31. maja do 9. juna kod četrdeset šestoro dece dijagnostikovane su gastrointestinalne tegobe. Većina dece imala je lakše tegobe, koje se manifestuju povraćanjem ili dijarejom, a neka deca su imala i povišenu temperaturu.

„Naravno da se ne radi koprokultura svakom detetu koje ima te tegobe, daju se lekovi koji nisu antibiotici i uputstva za hidriranje deteta. Svakom roditelju se kaže da ukoliko za 24 časa detetu ne bude bolje, da se jave ponovo, da se proceni klinička slika deteta i u odnosu na to da se promeni terapija ili dete uputi na bolničko lečenje. Kod dece kod koje se klinička slika ne poboljša traži se koprokultura za koju je potrebno najmanje tri dana da se dobije nalaz, roditelji ga donesu izabranom lekaru i dužni smo u roku od 24 sata da prijavimo u Higijenski zavod ukoliko je nađena salmonela. Mi smo ukupno poslali sedam prijava, ali moram da napomenem to da se ne javljaju sva deca u dečji dispanzer, već kod privatnih lekara ili samostalno urade koprokulturu,” rekla je dr Milena Mitrović Koviljac.

Istraživanje je u toku i javnost će biti blagovremeno obaveštena, kao i do sada, o svim relevantnim činjenicama, saopštili su nadležni.

Dr Jasmina Jandrić Kočić epidemiolog, zamenica PR-a Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici rekla je: „U epidemiji salmoneloznog gastroenteritisa, koje je prijavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prema našim podacima, registrovano je ukupno petnaestoro dece. Uzeti su brisevi radnih površina, ruku, uzorci hrane i naložen je od strane Pokrajinske sanitarne inspekcije vanredni sanitarni pregled. Ono što je trenutno gotovo i uredno je su brisevi radnih površina, dok su vanredni sanitarni uzorci i brisevi ruku u radu. Budući da su prijave kasno stigle u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, te je istraživanje urađeno u kasnom toku epidemije, svi ti rezultati se moraju uzeti s rezervom. Istraživanje je u toku, javnost će biti blagovremeno obaveštena. Ono što će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti uraditi jeste detaljna obrada epidemije uz matematičko statističku obradu, takozvanu „case control”. Od hrane je uzorkovan pečeni pileći batak, sveža kokošija jaja i jedna gotova namirnica.”

Svi vrtići PU „Pčelica” imaju svoje kuhinje, rekla je direktorica Biljana Cvjetić u svom obraćanju tim povodom putem medija, namirnice se donose u vrtić od strane dobavljača gde se pripremaju i serviraju deci.

„Kao direktor PU „Pčelica” imam potrebu da obavestim sve roditelje, korisnike naših usluga, o rezultatima sanitarnih pregleda zaposlenih iz vrtića „Leptirić” koji su protekle nedelje poslati na vanredni sanitarni pregled po nalogu sanitarne inspekcije i svi rezultati su uredni. Takođe su uredni i svi rezultati briseva koji su uzeti sa radnih površina, sa posuđa, pribora, uređaja, tako da mogu da kažem da je sve u redu. Svakako da nam je svima u cilju da se otkrije uzrok zaražavanja dece iz vrtića. Takođe, uzorkovana hrana je u redu. Svi naši objekti imaju svoje kuhinje, namirnice se donose u vrtić od strane dobavljača i u vrtiću se pripremaju i serviraju deci. Za celu ustanovu su isti dobavljači. 29. maja na jelovniku za doručak je bila pašteta, za užinu bonžita i za ručak je bilo testo sa sirom i čorba od povrća. Testo sa sirom se priprema od testenine koja se obari, pa se pomeša sa jajima i sirom i zapeče u rerni na 200 stepeni. Tako smo isključili mogućnost zaražavanja putem hrane, jer se salmonela koliko je poznato uništava na 50 stepeni. To testo je pojedeno i nije ispitano, međutim ako se namirnice termički obrađuju na visokim temperaturama, salmonela ne može da se raširi na takav način,” rekla je direktorica Cvjetić.

Svi rezultati sanitarnih pregleda zaposlenih u vrtiću uredni i isključena je mogućnost zaražavanja putem hrane.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630