Vesti

Uplovljavanje kruzera početak nove ere razvoja turizma u našem gradu

Sremska Mitrovica –  Uplovljavanje elitnog francuskog kruzera „Viktor Igo” u Međunarodno mitrovačko putničko pristanište, 3. maja, oko 22 sata označiće početak nautičke sezone i početak nove ere razvoja turizma u našem gradu.

Međunarodni putnički vodni saobraćaj je pre pandemije beležio stalan trend rasta u našoj zemlji, prema rečima nadležnih. Sada se ova vrsta putovanja obnavlja, a naš grad je nedavno dobio svoje mesto na mapi stanica rečnih pristaništa.

Nautička sezona u pristaništu u Sremskoj Mitrovici, biće otvorena od sutra kada će stići prvi kruzer, prema rečima gradonačelnice Svetlane Milovanović: „Nepuna dva meseca nakon što smo otvorili pristanište, stiže nam prvih oko 80 putnika, što me veoma raduje. Na taj način biće poboljšan kako turizam, tako i privreda našeg grada. Ovo je prvi, ali ne i poslednji kruzer koji stiže na naše pristanište, jer njegovim dolaskom otvaramo sezonu rečnog turizma. Ova investicija u pristanište pokazala se kao dobra i veoma korisna, ne samo za naš grad, nego i celu Srbiju, jer smo njegovim otvaranjem uzeli učešće u projektu „Zaplovimo Srbijom” zahvaljujući čemu smo postali prepoznatljivi na mapi rečnog nautizma.”

Unapređenje putničkog vodnog saobraćaja u našem gradu oslanja se na Memorandum o razumevanju u oblasti nautičkog turizma na unutrašnjim plovnim putevima, koji su Agencija za upravljanje lukama i Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu 2021. godine potpisali sa lokalnim samoupravama u cilju povećanja ukupnih prihoda od turizma u Srbiji. Gradonačelnica Milovanović zahvalila se na podršci Agenciji, najavivši novo razdoblje u turizmu našeg grada.

„Naša turistička organizacija turistima sa kruzera će prirediti kraći doček, a oni potom nastavljaju dalje. U našoj okolini, u zavisnosti od svojih želja i plana puta, oni će posetiti SRP „Zasavica”, fruškogorske manastire, a ovde ćemo pokušati da im prikažemo naš Srem, uz nezaobilazne domaće proizvode. Za to kratko vreme, pokušaćemo da im prikažemo šta sve ovde imamo, a što bi njima, kao turistima, bilo zanimljivo. Pozivam sugrađane da sutra u 22 časa prošetaju mitrovačkim kejom, ukoliko žele da prisustvuju početku jedne nove ere razvoja turizma u gradu”, dodala je gradonačelnica.

U Sremskoj Mitrovici nedavno je otvoreno Međunarodno putničko pristanište, drugo pristanište na reci Savi, pored Beograda, koje će značajno doprineti daljem razvoju turizma u našem gradu. Prepoznat je značaj investiranja u izgradnju i otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina, što će značajno se doprineti grananju turizma.

Kruzeri najčešće dolaze iz zemalja Zapadne Evrope, a putnici iz ovog, jednog od retkih koji mogu da plove Savom, trebalo bi da izađu na mitrovačko kopno u četvrtak ujutro.

Polazne destinacije kruzera su Amsterdam, Regensburg ili Beč, a kad je reč o geografskoj strukturi turista, stižu iz cele Evrope, ali i sveta, odnosno Amerike, Kine, Kanade, Meksika, Japana, Izraela…

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291