Vesti

Spasovdanska litija u Velikim Radincima

Veliki Radinci – I u Velikim Radincima je organizovana Spasovdanska litija, tradicija koja je u ovom selu ukinuta 1945. godine, a kao običaj vraćena u selo dolaskom prote Dušana Marijanovića. U litiji su tradicionalno učestvovala deca starijih razreda Osnovne škole „Jovan Popovic“ sa nastavnicima.

Davne 1936. je jako nevreme na ovaj dan uništilo celu letinu atara sela Veliki Radinci i čak porušilo crkveni toranj. Meštani su sa tadašnjim sveštenikom na taj dan svake sledeće godine išli sa litijama kroz selo moleći se da do takve nepogode više nikada ne dodje.

„Sa dolaskom komunističkog režima litija je ukinuta, čak i zabranjena, da bi vratili u selo sa dolaskom prote Dušana. Možete reći da sam čak i sujeveran, ali led i šteta od vodenih nanosa koja su zadesile dobar deo naše opštine od pre par dana je naše selo skroz zaobišlo. Inače, nesporno veoma je važno da čuvamo svoju tradiciju i negujemo običaje i prenosimo naraštajima koji dolaze“, kaže Miloš Kekić predsednik Mesne zajednice Veliki Radinci.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9227117.2745117.6263