Vesti

„Ples maturanata”

Sremska Mitrovica – „Ples maturanata” održan je tradicionalno na Trgu Ćire Milekića, ali ove godine uz odavanje počasti tragično stradalima u beogradskoj osnovnoj školi i jednom mitrovačkom đaku simboličnim puštanjem 11 belih balona. U ovoj već tradicionalnoj manifestaciji koja je održana 13. put u našem gradu učestvovalo je oko 400 maturanata. 

Pored proslave mature, kraj srednje škole učenici zvršnih razreda obeležavaju i „Plesom maturanata”. Srednjoškolci su na trgu odali počast tragično stradalima u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i učeniku Srednje tehničke škole „Nikola Tesla” iz Sremske Mitrovice Aleksandru Jovanoviću simbolično pustivši 11 belih balona.

Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine Grada pozdravio je maturante, čestitao im i poželeo sreću u daljem životu i radu: „Prelepa slika je danas poslata iz  Sremske Mitrovice ali i jedna poruka o drugarstvu, zajedništvu, ljubavi prema svom gradu. Naši maturanti su ponos i budućnost našeg grada i mi se kao lokalna samouprava na sve moguće načine trudimo da budemo uz njih, u ovim njima najvažnijim danima, pa i ove godine organizujemo besplatne maturske večeri. Organizovali smo za male maturante besplatnu pripremnu nastavu za malu maturu i u saradnji sa Kancelarijom za mlade razmenu maturskih haljina. Želimo da pokažemo maturantima da smo tu za njih, da su oni za nas važni, da im čestitamo na završetku školske godine, da im poželimo sreću, kako na studijama, tako i maturantima koji će ostati u gradu da nađu posao u skladu sa svojim željama ali i mogućnostima, onima koji odlaze da studiraju želimo da ne zaborave svoj grad i da nam se vrate. Čestitam još jednom svima.”

Manifestaciju su organizovali Uprava za obrazovanje i Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica. Plesom tačno u podne maturanti svih mitrovačkih srednjih škola simbolično su obeležili kraj srednjoškolskog obrazovanja, jednog životnog perioda ali i početak novog.

Igrali su kadril, potom i Užičko kolo. Bez obzira što je kadril arhaična muzika za ples, maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, malo pojednostavljenu, ali su je izveli uz dobru zabavu, isto tako i naše tradicionalno kolo. Spajajući ove igre promovisali su mir i jednakosti svih, bez obzira na boju i rasu.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji počela je 2005. godine, a naš grad se priključio ovom projektu 2010. godine.

Neizostavan deo manifestacije je svakako i Užičko kolo. Maturantima je ovo, kako su rekli, odličan način da proslave kraj srednje škole, za njih je raspust već počeo.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218