Vesti

Obeleženo devet godina odbrane od poplava

Sremska Mitrovica – Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije održana je povodom obeležavanja devete godišnjice uspešne odbrane od poplava. Prisustvovali su predstavnici lokalnih organa vlasti, Crvenog krsta, vodoprivrednih preduzeća i drugih organizacija predvođeni gradonačelnicom Svetlanom Milovanović.

Na sednici su se prisetili kako je bilo tog maja 2014. godine, kada je reka Sava dostigla svoj najviši vodostaj, 863 centmetra i pretila da se izlije, ali su grad i njegovi stanovnici uspešno odbranjeni.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović zahvalila se i ovom prilikom svim službama, svojim sugrađanima ali i meštanima drugih gradova, za sve što su učinili tokom odbrane od poplava 2014. godine.

Kako je rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Svakog maja meseca ne možemo da se ne setimo te 2014. godine kada je naš grad bio ugrožen od poplava, kada je Sava dostigla svoj istorijski maksimum od 863 centimetra. Reku Savu svi mi, Mitrovčani volimo u letnjem periodu, ali nam je tada pokazala svoje drugo lice i da uvek moramo biti na oprezu. Iskoristili smo Sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije da se podsetimo kako je bilo 2014. godine kada su sve službe zajedno sarađivale i uspele da odbrane naš grad od poplava. Ovom prilikom posebno bih se zahvalila tadašnjim članovima Štaba za vanredne situacije komandantu, tadašnjem gradonačelniku Branislavu Nedimoviću i svim onim ljudima, hiljadama Mitrovčana, ljudima koji su došli sa strane da nam pomognu da spasemo naš grad.”

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

„Postavljanjem panela i s druge strane džakova na keju hteli smo da napravimo kontrast da vidimo kako se nekada branio grad, džakovima, a kako sada može ako nekada bude trebalo. Sava nam je pokazala tada svoje drugo lice i podsetila na to da moramo uvek biti na oprezu i uvek moramo biti spremni, to nam je pokazala i u januaru ove godine kada smo imali redovnu odbranu od poplava, sada je kako smo čuli na današnjoj sednici Štaba situacija dobra, ali kažem uvek moramo biti u pripravnosti. Te 2014. godine smo pokazali neverovatnu slogu i energiju, koja je i obeležila majske poplave i pokazala da smo u kriznim situacijama svi jedinstveni,” dodala je gradonačelnica Milovanović.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Danas odbrana našeg grada od visokih voda i mogućih poplava podrazumeva moderan vid, a to je postavljanje mobilnih, tj. montažno – demontažnih panela. Zaštitni paneli su visoki od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i na najsavremeniji i najsigurniji način, grad se štiti od hiljadugodišnjih voda.

Direktor VDP „Galovica” Jovica Gagrica govorio je i o aktuelnoj situaciji vodostaja: „Danas je Sremska Mitrovica mnogo opremljenija nego te 2014. godine, poseduje 1150 metara panela koji se montiraju u roku od tri sata ukoliko bude potrebe. Trenutno nema problema na slivu reke Save kada je reč o vodostaju, u januaru smo imali redovne odbrane od poplava u Sremskoj Mitrovici i par dana vanredne na novom mostu kod Sremske Rače i nasipu Klenak. Trenutna situacija je povoljna uprkos padavinama i nepredvidivom mesecu maju. Svakodnevno pratimo situaciju,” istakao je Gagrica.

Pored sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, godišnjica odbrane od poplava obeležena je i izložbom fotografija u Gradskoj kući. Fotografije su izložene pod sloganom – Da se ne zaboravi.

Pored toga izvedena je pokazna vežba postavljanja panela na keju, kojima se naš grad može odbraniti od veoma visokih vodostaja.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176