Vesti

Mitrovačka vina u restoranima u Rusiji

Sremska Mitrovica – Mitrovačka i sremska vina nalaze nove puteve, spajajući naše proizvođače i jedno od najvećih evroazijskih tržišta, Rusiju. Ruski stručnjaci za vino posetili su naš grad i u Turističkom info centru se upoznali sa vinima koja izgledom, pričom i kvalitetom mogu da prate ukus potrošača Rusije i koja će plasirati u restoranima u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Delegacija Udruženja somelijera Rusije i Udruženja somelijera Sankt Peterburga predvođena njihovim predsednikom posetila je naš grad sa ciljem da sremska vina uskoro krase vinske karte najboljih restorana širom ove velike zemlje. Obilazak je organizovan sa ciljem da se vina iz Srbije plasiraju na velikom tržištu koje zahteva studiozan pristup i veliki rad, ali od koga možemo očekivati mnogo.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice dočekao je ruske stručnjake u oblasti poznavanja vinarstva: „Hvala našim ruskim prijateljima, stručnjacima za vinsku kulturu na dolasku sa ciljem da se upoznaju i degustiraju naša kvalitetna srpska vina, da prouče asortimane srpskih vinarija i da potom promovišu i popularizuju naša vina na ruskom tržištu. Srbija jeste poznata kao vinarska i vinska zemlja ali su i dalje naša srpska vina nedovoljno poznata na ruskom tržištu koje je ogromno, stoga su u Mitrovici u poseti somelijeri zaposleni u predstižnim ruskim vinarijama, vinskim kućama, vinotekama, restoranima, hotelima vinskim barovima i povezani sa trgovinom i distribucijom vinima na ruskom tržištu i čije mišljenje o uvozu vina je veoma bitno za rusko tržište. U okviru posete koja nije turistička, nego studijska, obići će nekoliko srpskih regiona koji su poznati po vinarstvu od župskog, šumadijskog, beogradskog, subotičkog, između ostalog i sremski. Naš region je poznat kao bogat vinski kraj, posebno naše Fruškogorje sa kojim će se upoznati danas i tokom narednih dana, tako da je potpuno za očekivati da će nakon ove posete i naša sremska kvalitetna vina, posebno naša lokalna mitrovačka vina, krasiti police i vinske karte predstižnih ruskih i restorana i barova u Moskvi, Sankt Peterburgu i širom Rusije.”

Stručno putovanje traje 10 dana, a na Fruškoj gori će vinski profesionalci, prvo učiti o srpskom teroaru, sortama i vinogradima, potom degustirati vina i obići pojedine vinarije da se sagledaju i mogućnosti vinskog turizma.

Veliki kompliment na račun ovdašnjih sorti izrekao je Evgenij Šamov, predsednik Udruženja somelijera Sankt-Peterburga, koji je mišljenja da srpsko vinarstvo baštini sorte koje ni po čemu ne zaostaju za onima sa juga Italije ili jadranske obale: „Veoma mi je drago što se ovde nalazim. Utisci su fenomenalni nisam prvi put u Srbiji i već imam iskustva u proučavanju srpskih vina, za mene predstavlja veliko zadovoljstvo proces proučavanja, ne samo vina, nego i istorije koja se vrti oko proizvodnje vina u Srbiji. U celini veoma sam zadovoljan. Primetio sam da ovde postoji raznolikost i sorti i vina i tehnologije kojima se vino proizvodi, i onoga čime vaši vinogradari raspolažu. Za mene je veliko zadovoljstvo da učestvujem u promociji srpskog vina u Rusiji odnosno na ruskom tržištu.”

U Sremu ima puno različitih vina, odlične internacionalne sorte, autohtone od kojih se spravljaju konvencionalna i organska vina, prirodna, bez sumpora. Ova poseta je prilika da se otvore velika ruska vrata za vina iz Srbije, pa i našeg grada, a iza kojih stoje  milioni konzumenata. Za njih je ovo potpuno nova vinska priča.

Vina iz Srbije su nova, interesantna kupcima ali i profesionalcima iz Rusije, ocenjuje Olga Koževnikova, organizator posete i navodi da je veliki plus za Srbiju što može da ponudi bilo koji stil ili vrstu vina u premijum kvalitetu. „Naš glavni zadatak ovde je da proučimo Srem kao vinski kraj i mislim da nam to uspeva. Nije prvi put da smo probali vino koje se zove Šišato iz ovdašnje vinarije koja se zove Šišatovac, srećni smo što smo imali prilike da probamo i proučimo to vino i u Rusiji. Članovi naše delegacije predstavljaju najbolje profesionalce, upravo ovi ljudi su glavni izvori za popularizaciju vina iz nove zemlje na rusko tržište. Želimo da predstavimo srpske brendove u Rusiji i da poradimo na razvoju vinske kulture da promenimo mišljenje ruskog čoveka,” dodala je Olga Koževnikova.

Koževnikova je već nosila vina i vodila vinare u Moskvu, Sankt Peterburg i Jekaterinburg gde je u saradnji sa somelijerima organizovala radionice i degustacije srpskih vina. Cilj je da pomogne vinarima da shvate da je i za ljude u Rusiji ovo takođe novo poznanstvo.

Marina Tonkova iz Sankt Peterburga, šampion Rusije među somelijerima ima i svoj restoran u Sankt Peterburgu, predaje tehnologiju proizvodnje vina od Sankt Peterburga, do Vladivostoka, u svim regionima Rusije, širom Istočne Evrope i naravno u Srbiji. Smatra da je ovo putovanje od krucijalne važnosti: „Pre dve godine u Risiji se pojačala promocija srpskih vina, nekoliko događaja je uticalo na nas da krenemo na ovo putovanje i zbog toga smo okupili različite predstavnike naših stručnih društava i  somelijera iz Rusije i predstavnike različitih kompanija koje se bave trgovinom vinima u Rusiji. Nikad informacija koju ste pročitali u knjizi, na internetu ili u nekom drugom mediju nije ona ista informacija kao iskustvo iz prve ruke, kada dođete na lice mesta i pogledati to u toj zemlji. Ovo je tek drugi dan kako smo ovde, ali se već osećam da smo se udubili u problematiku jedva čekam da te informacije prenesemo našim sugrađanima u Rusiji.”

U najboljoj školi za somelijere u Rusiji počeli su sa učenjem o Srbiji kao posebnoj vinskoj zemlji, što je bitno jer su se srpska vina do sad vodila kao balkanska zajedno sa Grčkom Slovenijom itd. Fokus je konačno usmeren na vina i prikaz srpskog vinogradarstva.

Veronika Viljčik šef restorana „Breza” u Sankt Peterburgu mišljenja je da Srbija ima velik potencijal kao vinska zemlja: „Veoma se radujem što smo u Srbiji, utisci su veoma pozitivni. Za naš restoran je veoma važno da nađemo nove proizvođače, nova kvalitetna vina. Prijem u Srbiji je veoma topao, aktivno tražimo nove sorte vina, istražujemo kako se ona slažu sa jelima koja mi predlažemo. Probali smo i srpska jela, veoma mi se sviđa kako ovde radite i spremate hranu, posetili smo nekoliko vinarija Probus i Deurić i veoma nam se sviđaju njihova vina.”

Ovo su veliki koraci kako bi se poimanje naše zemlje kao vinske promenilo. Radi se na izradi dvojezičnog portala o srpskom vinarstvu, u cilju promocije unikatnih srpskih vina na teritoriji Ruske Federacije.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291