Vesti

Gljivarska manifestacija

Sremska Mitrovica – Međunarodna gljivarska manifestacija  „Gljive Fruške gore”, u organizaciji EGD Sunčanica”  iz našeg mesta održana je u parku ispred Doma omladine, uz podršku Grada Sremska Mitrovica. Učestvovali su gljivari iz cele Srbije i okolnih zemalja.

Svoje predstavnike na manifestaciji je imalo oko 20 udruženja gljivara iz Srbije, članica Mikološko gljivarskog saveza Srbije. U okviru programa manifestacije priređen je doručak u prostorijama Ekološko gljivarskog društva „Sunčanica” koje se nalaze u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sremska Mitrovica, zatim odlazak na teren na Frušku goru radi sakupljanja samoniklih gljiva, od kojih je potom pripremljen gljivarski ručak.

Živan Relić predsednik EGD „Sunčanica” kaže da su pripreme za ovu manifestaciju trajale tri dana:  „Gljivari su stigli iz Makedonije, Hrvatske i Slovenije i iz 20 grada iz Srbije, ukupno oko 100 gljivara, jutros su podeljeni u grupe otišli na gljivarenje i na ovoj manifestaciji prezentujemno šta smo pripremali tokom celog dana. Manifestacija našeg udruženja prvi put se održava u gradu, do sad smo je pravili na Letenci. Imamo edukativni program za decu gde dobiju i zahvalnice za učešće. Koje vrste i koliko gljiva uberemo zavisi od vremena, prve godine smo imali svega 17 vrsta, prošle godine 37, ove godine mislim da će biti preko 70, solidna je godina što se tiče Fruške gore. Naš poznati travar Neša travka iz Niša pripremio je gljivaš, paprikaš od 100 vrsta gljiva i svi prisutni mogu da se posluže.”

Zainteresovanima je preneto znanje iz gljivarske oblasti, posebno o upotrebi jestivih gljiva i načinu njihove pripreme. Manifestaciju je u ime pokrovitelja, Grada Sremska Mitrovica posetio Petar Samardžić zamenik gradonačelnice.

Zoran Jelenković predsednik Mikološko gljivarskog saveza Srbije izuzetno dobro sarađuje sa gradskom samoupravom, organizovao je za naše sugrađane polaganje tartufara i redovno učestvuje na ovoj manifestaciji: „Sremska Mitrovica je postala značajan centar gljivarstva u Srbiji, a imamo 37 ovakvih manifestacija širom Srbije. Ove godine malo kasni vegetacija, ali ave što smo našli u šumi doneli smo da predstavimo. Gljive tek kreću, najviše je šumske bukovače i nekih vrsta koje su neinteresantne narodu, ovde inače ima stotinak vrsta. Generalno, jako je interesantna jedna vrsta vrganja, takođe poznata je ganoderma lucidum veoma lekovita gljiva, ima dosta bukove brade itd. Ovo je područje veoma bogato gljivama do sad je na Fruškoj gori determinisano oko 1.500 vrsta gljiva.”

Organizatori već tradicionalno ostvaruju saradnju sa vrtićima „Stonogica“, „Tamaris“, a iz Predškolske ustanove „Pčelica“ ove godine su se priključila deca iz Vrtića „Maslačak“. Gljivari su objasnili deci način branja gljiva bez uništavanja staništa i održali obuku o jestivim, otrovnim i lekovitim gljivama i o njihovoj ulozi na planeti.

Bila je organizovana  izložba, kao i zabava za najmlađe. U sklopu manifestacije organizovano je predavanje i radionica dr Jovane Vunduk o gljivama.

Manifestacija  posvećena gljivama međunarodnog je karkatera i privuče velik broj posetilaca koji su se informisali o upotrebi ljiva u kulinarstvu, kao i o štetnosti prilikom nestručnog i nepravilnog postupanja pri pripremi jestivih gljiva.

Posetiocima su bili ponuđeni i razni drugi domaći proizvodi, autohtona jela i pića, tako da je bilo više vrsta rakije i vina i suvomesnatih proizvoda.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042