Vesti

„Bezbednost u saobraćaju”

Sremska Mitrovica – Preventivna akcija, koju združeno sprovode Agencije za bezbednost saobraćaja i Grad Sremska Mitrovica, ima za cilj da ukaže na rizična ponašanja mladih u saobraćaju, kao i na njihove posledice.

Učenici završnih razreda upoznati su sa značajem korišćenja sigurnosnog pojasa, o štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje, kao i vožnje pod dejstvom alkohola i o posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene, na tribini u Medicinskoj školi „Draginja Nikšić”, koju je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja uz podršku Saveta za bezbednost saobraćaja grada.

Milan Ilić savetnik direktora Agencija za bezbednost saobraćaja ističe da je Grad Sremska Mitrovica prepoznao značaj bezbednosti mladih u saobraćaju: „Grad zajednički sa Agencijom sprovodi edukativnu tribinu za maturante, problem se pojavio pre nekoliko godina kada su mladi nastradali u saobraćajnoj nezgodi upravo vraćajući se sa proslave mature, nakon toga svake godine Agencija za bezbednost saobraćaja i lokalne samouprave kao što je Grad Sremska Mitrovica organizuju redovno tribine za sve mlade učesnike. U svetu se pokazalo kao veoma uspešno kada mladi koji su preživeli saobraćajnu nezgodu pričaju upravo o značaju bezbednog ponašanja. Danas smo čuli mladog čoveka koji je nastradao u saobraćaju, sada je saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja i zapravo promoviše bezbedno ponašanje u saobraćaju. Mladima daje ključne savete na koji način da se ponašaju da ne bi napravili greške kakve je on napravio, to se pokazalo kao veoma uspešno i zato danas sa velikim zadovoljstvom i u vašem gradu sprovodimo takve aktivnosti. Moramo da naglasimo dobru saradnju Grada Sremske Mitrovice i Agencije za bezbednost saobraćaja, naime Savet za bezbednost saobraćaja u Sremskoj Mitrovici izradio je Strategiju bezbednosti u saobraćaju koja je i usvojena na Skupštini i u narednih pet godina sprovodiće se ovakve i slične aktivnosti.”

Prevencija je najvažnija, istakao je Ilić da su i mediji takođe veoma važan kanal komunikacije sa ciljnim grupama, da svi subjekti bezbednosti saobraćaja rade u punom kapacitetu, te se mogu očekivati dobri rezultati.

Kako već sledeće nedelje počinje proslava maturskih večeri, edukacije koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja uz podršku Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica su veoma važne, mišljenja je zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje Snežana Konjević: „U svim našim školama maturanti su upoznati sa projektom koji vodi Agencija već drugu godinu kod nas. Cilj jeste da se deci objasni koje su posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju, maturanti su mladi vozači, zaborave koliko je neki automobil opasan i koliko neko ko ide njima u susret može da im napravi problem, tako da su ove edukacije zaista više nego dobrodošle. Bili smo u svim školama reakcije su bile pozitivne, deci se obraća lice koje je doživelo saobraćajnu nesreću i koje iz svog iskustva govori sve šta može da se desi ukoliko nije adekvatno ponašaje u saobraćaju, reakcije su odlične, deca su ga razumela, mogli su da pitaju sve što im nije jasno, tako da su više nego pozitivne reakcije, a to i jeste cilj celog ovog projekta i ovih edukacija” rekla je Snežana Konjević.

Većina maturanata je punoletna i imaju probne vozačke dozvole i zato je jako važno da se utiče, da na taj, za njih  posebno važan dan proslave mature, ne sedaju u automobile već da idu organizovanim prevozom.

Tatjana Vulin pedagog u Medicinskoj školi „Draginja Nikšić” kaže: „Pored brojnih vidova podrške našim učenicima, posebno maturantima već tradicionalno svake godine u ovom periodu pred matursko veče organizujemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ovakav vid predavanja. Ovoga puta sarađujemo sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju i škola je izuzetno lepo podržala ovaj vid edukacije jer smatramo da je izuzetno važno za naše najstarije učenike, a najmlađe učesnike u saobraćaju da ih podsetimo da jedan trenutak nepažnje u saobraćaju može da promeni čitav njihov život i njihove porodice. Svake godine naši maturanti izuzetno lepo prihvate ovu saradnju i ovaj vid edukacije i zaista se masovno odazovu.”

Ova preventivna aktivnost kontinuirano se sprovodi od 2014. godine i lokalne samouprave ih realizuju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom saobraćajne policije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za borbu protiv droga, a ima za cilj da ukaže na rizična ponašanja mladih u saobraćaju, kao i na posledice tih ponašanja.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142