Vesti

Startap akademija za preduzetnice „OsnaŽena, ona može sve”

Sremska Mitrovica – Osnaživanje žena u bavljenju privredom i razvijanju preduzetničkog duha cilj je Programa Startap akademije „OsnaŽena, ona može sve” predstavljenog u Gradskoj kući. Program je namenjen svim početnicama, ali i onim ženama koje su već preduzetnice.

Akademija je organizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine. U okviru programa  žene će dosta toga naučiti iz oblasti preduzetništva i menadžmenta mikro, malih i srednjih preduzeća.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović podžala je startap akademiju, naročito jer će osnažiti žene i dati im snagu, alate i osnovno znanje za pokretanje vlastitog biznisa. „Slažem se u potpunosti sa geslom pod kojim smo okupljene danas – Sve što želiš to i možeš, svi mi u lokalnoj samoupravi i ja kao žena, podržavamo ovaj program. Želja za preduzetništvom je najvažnija ali bez znanja uspeh je teško ostvariti, vi imate u svima ovde oslonac za početak ali i za nastavak svog rada. Mi smo tu da vas podržimo, u Sremskoj Mitrovici posebno je forsirano preduzetništvo kada su u pitanju žene. Kao žena na ovoj funkciji smatram da moramo da budemo ekonomski nezavisne, ali ne samo zbog materijalne situacije, žene treba da se bave preuzetništvom i zbog želje da se dokažemo i iskažemo sopstvenu kreativnost,” rekla je gradonačelnica.

U projekat je uključeno 300 žena iz deset vojvođanskih gradova, među kojima je i Sremska Mitrovica, po rečima dr Indire Popadić – poslovnog konsultanta i mentora. Kako navodi cilj startap akademije je da se žene osnaže, da se edukuju i da nauče koji su to početni koraci za otvaranje da li preduzetničke radnje ili društva ograničene odgovornosti.

„Ova akademija je idealna za žene kako bie bez straha krenuli sa vlastitim poslom, ali i iskoristile mogućnost da se dodatno edukuju uz stručne trenere i mentore poslovnih veština. Zahvaljujemo se gradonačelnici Svetlana Milovanović ma lepom prijemu i na saradnji, ovde učestvuju danas žene iz Sremske Mitrovice i Rume. Veliko je interesovanje žena, kapaciteti su bili popunjeni već u tri, četiri dana, što znači da žene imaju potrebu da se bolje organizuju, da pokrenu svoj biznis da ga rade možda u kućnim uslovima, da imaju više vremena za decu i porodicu. Danas nisu došle žene koje imaju samo ideju, veće i žene koje već imaju i svoj proizvod,” ističe Popadićeva.

Program „OsnaŽena, ona može sve” osmišljen je kao ciklus predavanja i traje dva meseca, u svih deset gradova predavanja ima uživo i onlajn putem zoom aplikacije. Start up akademija je besplatna za sve prijavljene žene.

Prema rečima direktorice Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Sremska Mitrovica Marijane Grabić cilj je da se što veći broj lica zaposli: „Danas prisutnim ženama koje već imaju registrovanu radnju možemo da pružimo subvencije, podršku prilikom zapošljavanja starijih od 50, mlađih od 30 koji imaju završenu osnovnu školu, Roma, osoba sa invaliditetom itd. Samozapošljavanje je jedna od aktuelnih i najatraktivnijih mera koje služba sprovodi, a među uslovima je da lica završe obuku, što mogu i kroz ovaj projekat. Subvencije se dobijaju za kupovinu opreme, repromaterijala, dotaciju poslovnog prostora. Prošle godine su odobrili preko 100 takvih subvencija kroz udruživanje naših sredstava sa lokalnim samoupravama. U toku je Javni poziv za dodelu subvencije za samozapošljavanje i dobijanje subvencije od trista hiljada dinara, poslednji dan da se aplicira je ponedeljak.”

Kako bi saznala na koji način može da poboljša svoje poslovanje i možda promeni neke dosadašnje korake u svom privatnom biznisu, na konkurs se prijavila i naša sugrađanka Zorica Kasabašić, koja je preduzetnica već osam godina ali je menjala delatnosti.

„Trenutno sam u sferi prometa nepokretnosti imam agenciju za nekretnine u Sremskoj Mitrovici. Stalno učim, neosporno je da kroz preduzetništvo mora stalno da se napreduje, da se prevazilaze neki tekući problemi. Kroz ovaj program ću proširiti svoja znanja,” dodala je Kasabašić.

Slično misli i Svetlana Budimčević, diplomirani pravnik koja je u stalnom radnom odnosu: „Žene da koriste ove projekte i da se ostvare kao preduzetnice, trenutno nemam potencijalnih biznis ideja ali preporučujem progam jer je u svakom slučaju najbolje živeti od svog rada i biti sam svoj gazda, ako možeš da pružiš zaposlenje i nekom drugom to još dodatni benefit. Najbolje je što su se preduzetnice umrežile, na tom zajedništvu treba i dalje da se radi.”

Cilj akademije je da pruži osnovna znanja potrebna za uspešno vođenje biznisa. Bitno je analizirati tržiste, određen proizvod, kako doći do kupca, analizirati ciljnu grupu, naučiti osnovna pravila na društvenim medijima.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176