Vesti

Odobreno 130 miliona dinara za sanaciju Pozorišta

Sremska Mitrovica – Pokrajinski sekretarijat za kulturu odobrio je po konkursu Gradu Sremska Mitrovica sredstva za rekonstrukciju i sanaciju Pozorišta „Dobrica Milutinović”. Reč je o značajnim sredstvima i kapitalnoj investiciji, zahvaljujući čemu će Mitrovčani dobiti savremen teatar.

Jedino profesionalno pozorište u Sremu, teatar „Dobrica Milutinović” u našem gradu zasijaće novim sjajem. Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Gradskoj kući sredstva dodeljena po Javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje unapređenja kulturne infrastrukture i opremanja objekata kulture u javnoj svojini u AP Vojvodini, koji je sproveo Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović saopštila je da su Gradu Sremska Mitrovica za rekonstrukciju i sanaciju mitrovačkog pozorišta dodeljena sredstva u iznosu od 130 miliona dinara: „Realizacija ovog velikog i značajnoj projekta je izvesna, pripremljena je planska dokumentacija, prethodno je Zavod za zaštitu spomenika kulture dao svoju saglasnost da se projekat izradi. Poslednji put su veći radovi na Pozorištu bili izvedeni 1984. i 1985, a biće izvedeni i sada. Imamo sreman projekat i premer radova. Ono što je lokalna samouprava uradila kako bi poboljšala uslove u našem Pozorištu je da smo konkurisali u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, projektom koji obuhvata rekonstrukciju pozorišne sale, foajea kao i sanitarnih čvorova. Vrednost ovog projekta je 130 miliona dinara sa PDV-om. Nadamo se iskreno pozitivnom ishodu ovog konkursa, a mi smo naravno spremni da odmah krenemo u njegovu realizaciju.”

Rekonstrukcijom će se očuvati neoklasicistički izgled zgrade pozorišta, poštujući arhitekturu ovog starog zdanja i kulturno-istorijsku vrednost. Unutrašnjost će biti osavremenjena uz novu audio-video i ostalu tehničku opremu. Posle više decenija konačno je zgrada pozorišta došla na red da se obnovi.

Kako je izjavio načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo: „Projekat obuhvata rekonstrukciju pozorišne sale, sanaciju krova, limarske radovove, biće rekonstruisana scena i bina, sam prilaz, ulaz i hol zajedno sa sanitarnim čvorovima, atrijum, podovi i sve ono što je potrebno da Mitrovačko pozorište ponovo dobije svoj sjaj. Sve će biti novo i pružiće potpunu zaštitu kako ljudima u publici tako i ljudima na sceni. Pozorišna sala biće rekonstruisana, sam nagib biće promenjen, terasa će biti spuštena, bina i scena će takođe biti uređena i spuštena. Želimo da omogućimo svima bolju preglednost i ostvarimo veću publiku u samom pozorištu. Uradiće se svi zanatski radovi, moleraj, farbanje, keramika i promena elektro instalacija i rasvete. Dajemo možda najveći akcenat za nabavku savremene opreme za video i audio sadržaj, želimo da ne budemo samo sala za pozorišne predstave, želimo bioskopske projekcije, koncerte, ono što se pre nije moglo, sada će biti moguće.”

Načelnik Ševo se zahvalio svima, a naročito gradonačelnici i Pokrajinskoj Vladi na čelu sa gospodinom Igorom Mirovićem, na prepoznavanju važnosti adaptacije ove značajne ustanove kukture.

Nakon potpisivanja ugovora sa Pokrajinskom vladom biće objavljen tender za izvođača radova, a predviđeno je da se sa radovima počne tokom leta, ove godine.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142