Vesti

KZM: Takmičenje u preduzetništvu

Sremska Mitrovica – Kancelarija za mlade upriličila je takmičenje u preduzetništvu učenika Medicinske škole „Draginja Nikšić” u Gradskoj kući, zajedno sa profesorima ovog predmeta.

Poslovnim izazovima odgovorili su mladi preduzetnici po drukovodstvom profesorice preduzetništva Branislavom Radović Tomić. Takmičilo se 13 ekipa iz svih srednjih škola, koji bi želeli jednog dana da se bave preduzetništvom.

Kako je rekla Biljana Matić koordinatorka Kancelarije za mlade: „Takmičenje u preduzetništvu postoji već od 2018. godine u medicinskoj školi koje organizuje njighova profesorica.  Imala sam priliku ranije da budem član žirija, s obzirom na veliko interesovanje rešili smo da ga ove godine organizujemo na višem. Ovo je sad mnogo veći prostor i mogu da učestvuju i učenici iz drugih škola u takmičenju. Članovi žirija su uspešni preduzetnici koji su pripremili i nagrade, tako da su i sponzori takmičenja, imaju više kriterijuma na osnovu kojih ocenjuju ekipe.”

Branislava Radović Tomić diplomirani ekonomista i organizator predaje ovaj nastavni predmet i kroz ovaj vid takmičenja želi da zainteresuje učenike da shvate šta zaista znači biti preduzetnik.

„Kroz preduzetništvo podstičem različite veštine, pre svega timski rad, kreativnost, maštovitost, dajem mogućnost da biraju sve profesije i da se za nešto specijalizuju, da budu stručni, puni samopouzdanja, da veruju u sebe i svoju ideju i da nikada od toga ne odustanu, da vode brigu ne samo o sebi, nego da budu humani da pomažu drugima. Preporučujem da podstiču zaštitu životne sredine, da vode brigu o ekologiji, da ne zagađuju životnu sredinu, da vode zdrav stil života, da se bave sportom, jedu zdravu hranu, da budu puni vedrine i optimizma i da to sve nekako pokušaju da pretoče u biznis. Da bi se bavili poduzetništvom treba da se rukovode marketinškim principom i razmišljaju o kupicima i njihovim potrebama jer su oni krvotok biznisa, ako nema dovoljno kupaca koje žele naše proizvode i usluge ne možemo uspeti. Zadovoljavajući kupce i naše potrebe ćemo zadovoljiti, ako radim ono što volimo i ako imamo ljubav prema toj profesiji uspeh je zagarantovan,” rekla je profesorica Radović Tomić.

Ideju da organizuju ovakvo takmičenje dobila je jer je želela i da deca steknu ljubav prema predmetu ali i da shvati koliko jako važno biti uspešan preduzetnik. Među takmičarima su bili srednjoškolci sa idejom da svoj nekadašnji hobi pretvore u buduće zanimanje.

Bojana Lovčanin učenica četvrtog razreda Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić”  obrazovnog profila medicinska sestra tehničar predstavila je biznis plan: „Naša biznis ideja jeste patronažna zdravstvena nega i pružanje prve pomoći. Izabrali smo ovu ideju zato što je to posao koji volimo da radimo, humanost nam je jako važna i na osnovu toga mi smo došli do ove ideje. Prikazujemo je kroz materijal koji smo doneli i imamo svoju ideju snimljenu kroz reklamni sadržaj sve prati i prezentacija koja će u potpunosti prikazati naš rad.”

Nikola Stević učenik trećeg razreda Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić” obrazovni profil zdravstveni negovatelj kaže da se njihova kompanija bavi uslugama pružanja zdravstvene nege i terapija u kući na terenu.

„Kompanija se zove Enigma, tim broj tri člana, imamo generalnog direktora, direktora marketinga i direktora finansija. Pripremali smo se celo ovo polugodište i želim da se zahvalim profesorici preduzetništva Branislavi Radović Tomić i Biljani Matić koordinatorki Kancelarije za mlade što su upriličili ovo takmičenje i pružili nam priliku da prikažemo svoju ideju,” rekao je Stević.

Žiri je ocenjivao svaku ekipu po nekoliko kriterijuma među kojima su: originalnost ideje, primenljivost ideje, kvalitet biznis plana, kvalitet prezentacije i timski duh. Ovakva takmičenja bitna su kao podsticaj razvijanja preduzetničkog duha među mladima.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914