Vesti

Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Sremska Mitrovica – Crveni krst Sremska Mitrovica organizovao je Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći, 18. aprila, u periodu od 9 do 13 sati, u Poslovno – sportskom centru „Pinki”.

Na Gradskom takmičenju u pružanju prve pomoći učestvovalo je šest ekipa podmlatka i dve ekipe omladine.

 U kategoriji podmlatka:

– OŠ „B. P. Pinki” Sremska Mitrovica

– OŠ „Slobodan Bajić Paja” Sremska Mitrovica

– OŠ „Sveti Sava” Sremska Mitrovica  

– OŠ „Jovan Jovanović Zamj” Sremska Mitrovica

– OŠ „Jovan Popović” Sremska Mitrovica 

 U kategoriji omladine:

– Medicinska škola „D. Nikšić”

– Ekipa Crvenog krsta Sremska Mitrovica

Tanja Jovančević predsednik Crvenog krsta Sremska Mitrovica izjavila je da ovo udruženje okuplja veliki broj mladih: „Prva pomoć je jedan od programa Crvenog krsta u koji se mladi najviše uključuju. Učenici svih osnovnih škola učestvovali su u ovom gradskom takmičenju u pružanju prve pomoći. Vredno su radili i sticali veštine i znanja u pružanju prve pomoći još nakon novogodišnjih praznika, dakle tri i po, skoro četiri meseca se pripremaju za ovo takmičenje. Pokazali su ono što su naučili, prvoplasirani će učestvovati na pokrajinskom takmičenju koji će se održati krajem maja u Kikindi. Prva pomoć zakonom je poverena Crvenom krstu kao jedno od javnih ovlašćenja gde učešće u sticanju osnovnih veština i znanja iz prve pomoći uzimaju, ne samo učenici osnovnih i srednjih škola, nego i građanstvo koje po osnovu Zakona o zaštiti bezbednosti na radu treba da poseduje ovu veštinu. Prvu pomoć kao opšte znanje i kulturu treba da poseduje svaki čovek u cilju pružanja, ne samo pomoći onima koji se nađu u stanju potrebe, nego i kao samopomoć. Osnovne veštine u kritičnom trenutku mogu da spasu čoveku život.”

U realizaciju takmičenja bili su uključeni volonteri–markiranti, sudije, šminkeri, saradnici iz osnovnih i srednjih škola i stručna služba Crvenog krsta.

Ekipe su stečeno znanje i veštine u pružanju prve pomoći prezentovale na nekoliko različitih poligona-supozicija. Bili su postavljeni punktovi za kategoriju podmlatka i za omladinu, a sam test je trajao po 10 minuta.

Prvoplasirane ekipe prve pomoći na Gradskom takmičenju iz obe kategorije učestvovaće na Pokrajinskom takmičenju, koje će se održati u Kikindi 27. i 28. maja 2023. god.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291