Vesti

Grad dobio građevinsku dozvolu za izgradnju i rekonstrukciju bolnice

Sremska Mitrovica – Građevinska dozvola za izgradnju i obnovu Opšte bolnice odobrena je lokalnoj samoupravi, što je preduslov da bi se konkurisalo za sredstva kod Ministarstva za javna ulaganja. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koje je Grad Sremska Mitrovica ikad radio, a planirana je izgradnja 17 hiljada novih i rekonstrukcija 25 hiljada postojećih kvadrata bolnice.

Velikim infrastrukturnim projektom planirana je izgradnja nove bolnice i celokupna izmena postojećih kapaciteta, koje koriste građani celog Srema. Nova zgrada biće izgrađena na platou stare medicinske škole, današnje pravne službe. Biće rekonstruisani i drugi delovi, kao što su hirurški blok, porodilište, ginekologija, interno, a stara zgrada će postati administrativni deo.

Izradu projektne dokumentacije izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata Opšte bolnice finansira Grad Sremska Mitrovica, prema rečima Vladimira Pavlovića predsednika Skupštine grada. Radovi će biti izvedeni sredstvima iz državnog budžeta posredstvom vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Grad je obezbedio projektno – tehničku dokumentaciju, a finansiraće i rešavanje imovinsko – pravnih odnosa vezanih za izgradnju bolnice jer čitav projekat obuhvata izmenu ovog dela grada, što uključuje nove saobraćajnice, prilaze i otkup preko 40 kuća u okolini.

Kako je još rekao predsednik Pavlović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući: „Ovo je važan trenutak za Grad Sremsku Mitrovicu građane Sremske Mitrovice ali i građane celog Srema jer Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici je regionalnog karaktera i preko 350.000 građana sa teritorije Srema i Severne Mačve koristi usluge ove bolnica. Ishodovali smo građevinsku dozvolu koja je najvažniji uslov da bi aplicirali za novac u Ministarstvu za kapitalna ulaganja sad je imamo i može da se pređe u sledeću fazu izgradnje i rekonstrukcije gradske bolnice. Za prvu fazu planirano je oko 4,2 milijarde dinara.”

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici spada u kategoriju javnih kliničkih ustanova i najveća je bolnica u državi posle velikih kliničkih centara. Godišnje se tu obavi oko 270 hiljada specijalističkih i dijagnostičkih pregleda.

Prim. dr Dragan Malobabić, direktor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, navodi da će izgradnjom nova dva objekta u prvoj fazi doći do napuštanja objekta Stare bolnice koja se nalazi na uglu Bulevara i Jupiterove ulice. Podsetio je da je i današnji bolnički kompleks građen postepeno, 2026. godine biće 200 godina kako je Stara bolnica namenski zidana i to je najstarija zgrada ove ustanove. Iz građevinskih uslova ona ne ispunjava obavljanje zdravstvene delatnosti, nemoguće je proširivanje prostora, navodi Malobabić, plafoni su visoki ni održavanje nije moguće sprovesti na adekvatan način. Zgrada će i dalje imati funkciju u sistemu sa medicinskim sadržajima koji ne zahtevaju ležanje, a sprat će se koristiti za arhivu, edukaciju i smeštaj pravne službe.

Kako je istakao Malobabić: „Opšta bolnica duguje neizmernu zahvalnost Gradu, mi smo bolnica celog Sremskog okruga. Grad Sremska Mitrovica je učinio jedan ogroman korak, naložio je i platio izgradnju projekta prve faze izgradnje nove bolnice, projektanti nas i dalje zovu, sada projektuju drugu fazu. Izgradnja i rekonstrukcija Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici biće u više faza jer bolnica mora da radi neomatano.”

Prva faza podrazumeva izgradnju najvećih bolničkih objekata, internističkih grana medicine, to je izgradnja objekata A i C koji će se nalaziti na prostoru sadašnje pravne službe, iza Zavoda za javno zdravlje, koja će biti izmeštena. Internističke službe, urgentni prijem, hirurški blok i Hitna pomoć koja će biti vraćena u okvir bolnice, imaće nove objekte i biće bolje uvezani, što je izuzetno bitno kada su u pitanju hitna i akutna stanja. Biće dograđen objekat sadašnje ginekološke službe, gde će biti i pedijatrija, biće dograđen i hirurški blok, pa će deo sadašnjih kapaciteta biti korišćen za urgentni prijem, a izgradnja Hitne pomoći uz tu zgradu znači brži prijem pacijenata,” rekao je direktor Malobabić.

Pre ovog kapitalnog projekta poslednja zgrada u okviru bolnice izgrađena je sredstvima samodoprinosa 1996. godine, tzv. Hirurški blok. Izgradnjom nove bolnice biće regulisani protivpožarni putevi, sa završetkom prve faze, opšta bolnica biće bolje mesto za lečenje nego što je do sada. Sve ovo dovešće do mnogo boljeg kvaliteta zdravstvenih usluga.

Novi bolnički krug imaće tri ulaza, saopšteno je na konferenciji. Prvi ulaz biće postojeći ulaz u bolnicu, ali će biti rekonstruisan i proširen. Planirano je da se otvore još dva ulaza prema Zavodu za javno zdravlje, a sva tri ulaza izlaziće na bulevar, glavnu saobraćajnicu u gradu.

Da bi se nova zgrada izgradila na prostoru iza Zavoda za javno zdravlje biće otkupljeno i uklonjeno nekoliko objekata. Najveći novoizgrađeni objekat biće namenjen za Internističku službu. Sve zgrade će imati toplu vezu sa postojećim objektima.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998