Vesti

80 godina od formiranja Druge vojvođanske brigade

Sremska Mitrovica – U Kasarni „Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici u subotu 22. aprila 2023. godine održan je skup bivših pripadnika 453. brigade koja je od svog osnivanja pa do rasformiranja bila stacionirana u sremskomitrovačkoj kasarni. 453. brigada nastavila je tradicije II vojvođanske bigade koje je formirana u Bosni u Manstiru Tavna u aprilu 1943. godine.

Druga vojvođanska brigada od svog osnivanja pa do završetka rata je prošla borbeni put od Bosne pa sve do Celja u Sloveniji. O borbenom putu brigade govorio je potpukovnik i član oragnizacionog odbora Sava Grujičić, koji je i podpredsednik SUBNOR-a Sremske Mitrovice.

Sve prisutne pozdravio je predsednik organizacionog odbora 453. brigade zastavnik Bora Jovanov koji je uložio puno truda i rada da ova lepa manifestacija postoji već tradicionalno svake godine. U Organizacionom odbru koji je uložio puno truda i rada bili su, zastavnik Đore Jovanovski i rezervni potpukovnik Sava Grujičić.

Prisutnima se obratio general Simić i pukovnik Srećko Mihajlović jedna od poslednjih komandanata 453. brigade.

Ispred domaćina komnde kasarne „Boško Palkovljević Pinki” obratio se kapetan Jovanović. 

Prijatno druženje sećanje i evociranje uspomena preko 60 bivših pripadnika  obeležilo je ovaj susret.

Na susretu je došlo do ideje da se uradi monografija 453. brigade. Ideja je potekla od potpukovnika Save Grujićića, a general Simić i pukovnik Srećko Mihajlović su podržali ovu idjeu.

Ovo je početna ideja i početak osnivanja oragnizacionog odbora za izdavanje mohografije brigade, rekao je genaral Simić, a Jovica Stević loklani istoričar i prijatelj brigade, obećao je stručnu i svu ostalu pomoć za prikupljanje, obradu i pisanje monografije.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142