Vesti

U znak sećanja na 24. mart 1999. položeni venci i cveće

Sremska Mitrovica – Prošlo je 24 godine od početka bombardovanja Srbije, današnji datum 24. mart, te 1999. godine ostaće dan koji svi pamte, Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju. U znak sećanja na nemile događaje koji su usledili ali i na nevine žrtve, položeni su venci i cveće na Spomen-ploču u našem gradu.

Polaganjem venaca i cveća na Spomen-ploču koja se nalazi u Masarikovoj ulici pored Sokolskog doma, obeležena je 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja. Na ovaj dan Grad Sremska Mitrovica svake godine organizuje komemorativni skup posvećen Mitrovčanima stradalim u NATO agresiji. Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnice u ime Grada Sremska Mitrovica položio je vence i cveće u znak sećanja na stradale, na Spomen-obeležje. Minutom ćutanja, odata je pošta svim žrtvama bombardovanja.

Bogdan Kuzmić pomoćnik gradonačelnice rekao je tom prilikom: „Već 24 godine se nalazimo na istom mestu, istoga dana da obeležimo datum za koji se nadamo da se više nikad ništa slično neće ponoviti. Isto pitanje postavljamo svih 24 godine: Zašto? Zašto je tada najveći vojni savez sebi dao za pravo da bez najave i bez obloge Saveta bezbednosti učini agresiju na jednu nezavisnu malu, državu u srcu Evrope? Odgovor na ovo pitanje nismo dobili, nismo dobili ni izgovor. Naša je obaveza da sećanje na taj dan bude pouka i da se više nikad ne ponovi i da budućim generacijama prenesemo kao obavezu da sećanje nastave.”

Dan početka bombardovanja, dvadesetčetvrti mart 1999, ostao je upamćen kao dan kada su na Srbiju, tj. tadašnju SRJ, pale prve bombe posle više od pola veka. Bez dozvole Saveta bezbednosti UN-a, naletom 464 aviona iz 19 zemalja NATO-a i sedam zemalja koje su pružile podršku, 24. marta 1999. započelo je bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Sava Grujičić, predsednik Gradskog odbora rezervnih vojnih starešina, prisetio se tog veoma teškog trenutka, sada, kada obeležavamo 24 godine od bombardovanja SRJ, odnosno Srbije i rekao: „Sećanja na 24. mart 1999. godine ne smeju se zaboraviti. Inače, mesec mart i april su puni značajnih datuma za našu istoriju, samo u različitim godinama. Mi treba da u što većem broju ovaj datum obeležimo i da se upozna građanstvo jer zločin je zaboraviti zločin. Naša svetla budućnost će biti tek onda kada budemo poštovali naš bol, tugu i prošlost u kojoj smo stradali. Srbija i Jugoslavija imaju veoma burnu istoriju stoga je neophodno da je dobro i znamo. Poželeo bih da brojne generacije ne saznaju šta je rat. Iz tog razloga smatram da bi bilo dobro da se za rat svi pripremamo, ako hoćemo mir. To znači da budemo obučeni i osposobljeni, jer samo tako nećemo biti lak plen neprijatelju.”

Vence u znak sećanja na stradale, na spomen-obeležje su položili i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, Udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženja srpskih ratnih veterana. Poslata je poruka mira da se ovakvi zločini nikada više ne ponove.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja Kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine

Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine

Željko J. Varga, rođen 1966. godine

Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine

Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine.

Na današnji dan zemlje NATO pakta napale su Saveznu Republiku Jugoslaviju i naneli veliku materijalnu štetu, odnet je i veliki broj ljudskih žrtava. Više od 2.500 građana Jugoslavije izgubilo je živote, a više od 12.500 građana je ranjeno, od čega je pet žrtava bilo sa teritorije Sremske Mitrovice. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

NATO bombardovanje počelo je 24. marta, a trajalo je do 10. juna 1999. godine. Ciljevi u Sremskoj Mitrovici bombardovani su 21. maja 1999. godine.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291