Vesti

Besplatna priprema za polaganje male mature

Sremska Mitrovica – Kancelarija za mlade uz podršku Grada Sremska Mitrovica, organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature iz srpskog jezika i matematike. Nastava je počela danas u četiri osnovne škole.

Grad Sremska Mitrovica i Kancelarija za mlade organizuje besplatan program pripremne nastave, sa ciljem da se učenicima pomogne u ostvarivanju što boljih rezultata na prijemnom ispitu i upisu u željene srednje škole.

Ovom inicijativom Kancelarija za mlade pokazala je društvenu odgovornost, prema rečima Vladimira Pavlovića, predsednika Skupštine Grada. Kako je dodao: „Sve pohvale Kancelariji za mlade, kao mnogo puta do sada pokazala je društvenu odgovornost  i sa ovom besplatnom pripremnom nastavom za male maturante. Pozvao je sve mlade ljude od 15 do 30 godina da dođu u prostorije kancelarije gde će da razmenjuju ideje, kao što je ova ideja, a Grad će uvek biti tu da ih realizuje. Osim što Kancelarija za mlade služi za promociju ideja mladih, služi i tome da se mladi uče društvenoj odgovornosti, a ovo je pravi primer za to.”

Realizacijom besplatne pripremne nastave pomaže se roditeljima da ne plaćaju privatne časove, a đacima se pruža priliku da se adekvatno pripreme kako bi upisali željene škole. Zato im je Pavlović poručio da budu vredni, istrajni i rezultati sigurno neće izostati i poželeo puno sreće na polaganju mature i upisu.

Biljana Matić, koordinatorka Kancelarije za mlade rekla je da pripremna nastava počinje od danas, tačnije, srede, 22. marta sa početkom u 15 časova, u četiri osnovne škole: u Laćarku u OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, u Mačvanskoj Mitrovici u OŠ „Dobrosav Radosavljević – Narod”, a u gradu u osnovnim školama „Jovan Popović“ i „Boško Palkovljević Pinki”.

Matićka je dodala da ima ukupno 289 prijava, urađeni su rasporedi predavanja, a grupe su raspoređene prema srednjoj oceni iz srpskog jezika i matematime.

U Gradskoj kući organizovan je sastanak sa roditeljima učenika koji su se prijavili za pripremnu nastavu i dogovoren je raspored nastave. Pravila o polaganju završnog ispita u okviru osmogodišnje škole, odnosno tzv. male mature menjala su se iz godine u godinu, tako da sada osmaci polažu tri testa. Pripremna nastaava je besplatna za sve učenike osmih razreda sa teritorije Grada.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dobrila Gmizić izrazila je zadovoljstvo što učestvuje u ovom projektu, ističući da je svaki dodatni rad sa decom dobrodošao, posebno u ovom uzrastu, gde su oni u najdelikatnijem delu života, kada se opredeljuju za određenu srednju školu, čime usmeravaju svoj život. Pripremna nastava predstavlja mogućnost da učenici dopune svoje znanje i utvrde ono što su već naučili.

Branislav Cvetinčanin otac Ane Cvetinčanin koja je učenica Osnovne škole „Branko Radičević” iz Kuzmina zahvalio se lokalnoj samoupravi na ovom gestu: „Dete je spremno u svakom slučaju, a što se tiče kućnog budžeta ovo puno znači jer su to ozbiljni izdaci, ovim potezom Grada biće ozbiljna ušteda. Želim da se zahvalim Gradu tj. lokalnoj samoupravi na pažnji posvećenoj deci.”

Sve dodatne informacije roditelji mogu dobiti u prostorijama Kancelarije za mlade, Svetog Dimitrija br. 10, putem telefona: 022/618-276, kao i putem društvenih mreža Kancelarije za mlade.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988