Vesti

Paljenje badnjaka na Badnje veče

Sremska Mitrovica – Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred Sabornog hrama Svetog velikomučenika Dimitrija pravoslavni hrišćani obeležili su Badnje veče, pripremajući se za dan rođenja Isusa Hrista. Paljenju badnjaka prisustvovali su gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović, sa saradnicima.

Pravoslavni vernici slave Badnje veče, a posebnu simboliku ima badanjak koji se na ovaj dan unosi u kuću i sa njim se unose sreća, zdravlje i napredak uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. Vernici koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru okupili su se u velikom broju večeras ispred Sabornog hrama Svetog velikomučenika Dimitrija, gde je organizovano paljenje badnjaka.

Nakon večernje liturgije, osveštavanju i paljenju badnjaka ispred hrama, prisustvovala je i Svetlana Milovanović, gradonačelnica, povodom ovog velikog praznika poručila je: „Svim stanovnicima Sremske Mitrovice koji slave Božić po julijanskom kalendaru želim srećno Badnje veče i da u svojim domovima, sa svojim porodicama, u miru i blagostanju provedu i večerašnje veče, a u istom takvom raspoloženju da dočekamo sutrašnji dan, Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Svake godine možemo primetiti da sve veći broj ljudi posećuje crkvu, u ovom periodu ili u periodu kada je Uskrs, što mene posebno raduje i zaista su crkve i saborni hramovi mesta koja treba da posećujemo.”

U ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime svim vernicima koji slave Božić uputila je najsrdačnije čestitke i tradicionalni pozdrav: „Mir božiji. Hristos se rodi!”

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, ispred Sabornog hrama i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osveštani tokom službe koju je služilo sveštenstvo hrama.

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Badnji dan, Badnje veče i Božić su nerazdvojni, ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih.

Službu na kojoj su badnjaci osveštani pratilo je pevanje crkvenih pesama koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar sutra, 7. januara, obeležiće Božić.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630