Vesti

Mitrovčanima podeljeni besplatni badnjaci

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica i JP „Nacionalni park Fruška gora” organizovali su podelu besplatnih badnjaka građanima. Akcija ima za cilj poštovanje običaja uz brigu o očuvanju životne sredine.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Badnji dan, kada zvanično započinje Božićno slavlje. Badnjak  je grana drveta ili mlado drvo koja se kod pravoslavnih Srba obredno nalaže na vatru domaćeg ognjišta na Badnje veče. Drvo za badnjak, najčešće je mlad i prav cer, a upravo takav hrast kitnjak Mitrovčani su mogli da dobiju na Trgu Ćire Milekića. Građanima je badnjake u centru grada delio Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnice sa saradnicima.

„I ove godine smo uz pomoć JP „Nacionalnog parka Fruška gora” obezbedili besplatne badnjake za naše sugrađane. Ovom prilikom želim da čestitam predstojeće praznike sugrađanima, vernicima koji proslavljaju Božić. Nadamo se da će saradnja sa Nacionalnim parkom da se nastavi, pošto je odziv građana, kao i prethodnih godina, bio vrlo velik,” rekao je Kuzmić.

Na Trgu Ćire Milekića, u Novogodišnjoj ulici i na još nekoliko lokacija, organizovana je tradicionalna akcija podele badnjaka, sa ciljem da se poštuju običaji uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

Stručna lica JP „Nacionalni park Fruška gora” pripremili su badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka. U akciji u našem gradu je podeljeno 500 badnjaka..

Građanima su u centru grada podelili besplatne badnjake u saradnji sa Mesnom zajednicom „Centar”.

Badnjak je cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042