Vesti

Martinčani običajnim „vijanjem” Božića čestitaju Hristovo rođenje

Martinci – Tradicionalno na drugi dan Božića, Martinčani su održali stari običaj „vijanje” Božića jahanjem konja kroz selo, koji predstavlja prenošenje glasa o rođenju Isusa Hrista. Konjanici su kaskali ulicama, posećivali svoje najbliže, a velik broj domaćina ih je radosno dočekao vinom, rakijom i slatkim đakonijama.

Meštani Martinaca ostali su verni tradiciji, na drugi dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, Hristovog rođenja. Okitili su svoje konje i jahali u povorci seoskim sokacima pevajući i pronoseći božićne pozdrave svojim komšijama. Sa teranjem Božića konjanici kreću ujutru pevajući „Roždestvo tvoje”.

Kako je rekla Dušica Pavlović direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica teranje Božića, odnosno vijanje Božića je stari običaj koji se priređuje u vojvođanskim selima. Momci i tek oženjeni muškarci oblače svečana odela, isteruju konje, ogrću ih ćilimom i okite peškirima i praporcima, a onda pevajući uzjašu konje i kaskaju ulicama. Posećivali su kuće svojih rođaka, gde god su bile širom otvorene kapije, kako bi ušli i doneli vesele praznične želje. Ovo je vrlo stari običaj koji se i danas neguje u mnogim selima, naročito u Sremu.

U narodu se taj običaj zove „vijanje” Božića, a ove godinu je u njemu učetvovalo dvadesetak ovdašnjih momaka. Skup je bio u centru sela, kod crkve, gde ih je sveštenstvo blagosiljalo, a zatim je kako tradicija nalaže, usledilo veselo kaskanje selom do kasnih popodnevnih sati i prvog sumraka.

Ide se od kuće do kuće gde su kapije otvorene. Sa pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi”, konjanici ulaze u dvorišta komšija i prijatelja u kojima ima devojaka za udaju, a domaćini ih kite peškirima i poslužuju pićem i kolačima. Često se u nekim kućama ovaj običaj pretvori u pravo veselje uz tamburaše.

Običaj je da svraćaju u svaku kuću, gde je domaćin otvorio kapiju, kako bi čestitali Božić i poželeli dobru i plodnu godinu i napredak. Uz zdravice, raširene ruke domaćina, sabrani sa svih ovdašnjih strana u Martincima, još jednom su zajedno terali Božić. Ovim činom unose sreću, radost i zdravlje u kuću.

Tamo gde nema momaka ili mladih ljudi, na Božić su seljani isterivali konje iz svojih štala da se istrče po poljima.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

25jul21:0022:23LETNJI BIOSKOP: Velika avantura mačke Ru

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7252117.0764117.4276