Vesti

Grad donirao kombi Školi „Radivoj Popović”

Sremska Mitrovica –  Ključevi novog vozila za prevoz korisnika Dnevnog boravka i učenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” simbolično su uručeni danas. Sredstva za kupovinu vozila obezbedio je Grad Sremska Mitrovica.

Grad Sremska Mitrovica kupio je novo kombi vozilo kako bi đaci ŠOSO „Radivoj Popović” ali i svi korisnici Dnevnog boravka, koji za to imaju potrebu, mogli lakše i bezbednije da dolaze na časove i aktivnosti, kao i da se vraćaju kućama. Vrednost je donacije oko 1,8 miliona dinara.

Prema rečima, načelnika Uprave za socijalnu žaštitu i zaštitu životne sredine Dražena Riđošića: „Prevoz kombi vozilom namenjen je đacima i osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim pratiocima koji koriste Dnevni boravak pri školi „Radivoj Popović“ i učenicima. Inače, moram da napomenem, da se za usluge upravo Dnevnog boravka iz gradskog budžeta izdvaja preko 52 miliona dinara, takođe se izdvaja i 800.000 dinara za putne troškove korisnika boravka i njihovih pratilaca. Izdvojio bih jednu priču koju smo započeli još prošle godine, a to je da smo uradili još jedan deo dnevnog boravka na Žitnom trgu. Sve to govori da lokalna samouprava osluškuje probleme svih svojih građana i u skladu sa tim radi kako bi podigli kvalitet života na još viši nivo.”

ŠOSO „Radivoj Popović” do je sada imala dva kombija, međutim potrebe su iziskivale najmanje još jedno vozilo. U ovom momentu prevoze oko 40 učenika i korisnika iz tri pravca sa teritorije našeg Grada.

Negovan Nikolić direktor ŠOSO „Radivoj Popović” pojasnio je kako funkcioniše taj sistem i šta za njih znači ovaj poklon: „Zahvaljujući donaciji Grada Sremska Mitrovica već od 7 sati jedna linija će kretati iz Sremske Rače, koja kupi učenike i korisnike kroz Srem, druga linija iz Zasavice, odnosno iz Mačve, dok treća linija ide iz grada. Do 9 sati svi đaci i korisnici usluga Dnevnog boravka će biti u našim prostorijama, što ranije nije bio slučaj, dešavalo se da dođu tek oko 10, pola 11, a u jedan sat, odnosno sledeća tura u 16 sati, već kreće nazad, odlaze kući. Izuzetno mi je drago što je lokalna samouprava prepoznala naše potrebe i što zajednički radimo na unapređenju kvaliteta života ne samo naših korisnika, već i njihovih porodica. Dobili smo sistem za koji sam se zalagao od ranije, da dođemo na vrata, preuzmemo dete i u 3:00 ili 4:00 sata kad porodici odgovara vratimo ga nazad.”

Napomenuo je da ih očekuje i proširenje kapaciteta dnevnog boravka. Uradili su projektnu dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu za dogradnju još 480 kvadrata dnevnog boravka što bi za narednih deset godina trebalo da reši taj problem.

Tamara Ivanov stručna saradnica i organizatorka praktične nastave vodila je posetioce u obilazak Kabineta za životne veštine koji je nedavno potpuno preuređen i kompletno opremljen. Prema njenim rečima, razredni starešina i defektolozi kroz grupni, ali i invidivudalni rad sa učenicima rade na njihovom razvijanju osnovnih životnih navika i veština, socijalizacije, međusobnoj komunikaciji, razvijanju emocionalnih veština, itd. Za učenike osnovne škole trening životnih veština izvodi se kao izborni predmet, a u srednjoj školi kao fakultativna nastava i sekcije.

Svi učenici ŠOSO „Radivoj Popović”  koji izađu iz sistema obrazovanja, uključuju su u Dnevni boravak jer i dalje društvo i Grad brinu o njima, napomenuo je na kraju direktor Nikolić i dodao da su tako oni i dalje u sistemu. Ni jedna usluga u oblasti socijalne zaštite na nivou Grada nema participaciju, ističe on, pojašnjavajući da to znači da je sve besplatno za korisnike, roditelje tj. učenike.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042