Vesti

Dani ruske kulture počeli promocijom knjige

Sremska Mitrovica – Manifestacija „Dani ruske kulture počela je u Muzeju Srema u organizaciji Istorijskog arhiva „Srem” i Regionalnog udruženja srpsko – ruskog prijateljstva „Srem”, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Promocija knjige „Lingvokulturološki koncept kuća u ruskom, rusinskom i srpskom jeziku” autora Zdenka Lazora, profesora rusinskog i ruskog jezika, prvi je u nizu programa Manifestacije „Dani ruske kulture”. Dejan Umetić direktor Istorijskog arhiva „Srem” pozdravio je publiku zahvalivši se što su došli u velikom broju i ovaj, šesti put i što su svi zajedno uspeli da održe kontinuitet, kako kaže: „I u ovo čudno vreme. Šestu godinu zaredom Istorijski arhiv „Srem” uz podršku Grada Sremska Mitrovica i u saradnji sa još nekim udruženjima i institucijama organizuje Dane ruske kulture. Programi traju od 15. do 25. januara, biće promocija, izložbi, muzičkih večeri, projekcija filmova, nastupa horova, za svačiji ukus ponešto.”

Prisutne su pozdravili u ime izdavača Mićo Đukić predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Šid” i zamenik direktora Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom” Georgij Engelhardt. Sa naučne strane o knjizi je govorila prof. dr Slađana Milenković. Knjiga je nastala na osnovu lingvokulturoloških istraživanja koncepata kuća, koji su sadržani u frazeološkim izrazima, poslovicama i mudrim izrekama ruskog, rusinskog i srpskog naroda. Zaključak je da su lingvistički svetovi ova tri jezika veoma bliski.

Program je vodila Jasna Abranas. Manifestacija se održava uz podršku Grada Sremska Mitrovica i uz pomoć Ruskog doma u Srbiji.

U muzičkom delu programa nastupio je Hor srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” pod rukovodstvom Aleksandre Garunović.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988