Vesti

Đaci i ove godine plivali za Časni krst na bazenu

Sremska Mitrovica – Drugi sabor plivanja đaka za Časni krst održan je na Krstovdan na Gradskom bazenu „Pinki”. Plivanje je organizovao Odbor za versku nastavu Eparhije sremske u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Sportskim savezom, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

U cilju očuvanja hrišćanske tradicije i zbog velikog interesovanja učenika da učestvuju u tradicionalnom plivanju za Časni krst, kao i zbog nemogućnosti da maloletna lica u zimskom periodu plivaju na otvorenom, ove godine je po drugi put omogućeno i đacima da za Časni krst plivaju na zatvorenim bazenima.

Deca su za Časni krst plivala na Krstovdan – 18. januara. Manifestacija je održana po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija i predsednika Odbora za versku nastavu Eparhije sremske prof. dr Dragomira Sanda.

Protojerej stavrofor i dugogodišnji profesor Katihetike na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu dr Dragomir Sando rekao je: „Sve što vredi pod ovom kapom nebeskom i što se čini i radi, ono bi i počinjalo, a i treba da počinje sa mladošću. U pretprazništvu velikog praznika Bogojavljenja, momenta kada je Gospod i spas naš, Isus Hristos bio kršten na reci Jordanu, na uspomenu na taj dan i u Sremskoj Mitrovici po drugi put, a nadamo se da će to prerasti u tradiciju, održava se zahvaljujući sveštenstvu i veroučiteljima svetkovina plivanja dece osnovnog iz srednješkolskog uzrasta. To je divan primer i divan način da se susretnemo sa ovim praznikom i takmičarskog je, a i nije takmičarskog duha. Kada se takmiči stotinak dece, razume se u kategoriji pobednik je samo jedan, ali to je samo u ovom diskursivnom smislu. Svi su oni pobednici i ja im čestitam.”

Čestitao je i svima koji su doprineli da se i ove godine uspešno održi ovaj veoma lep događaj, koji polako postaje tradicija. Data je mogućnost, na ovaj način da se uključe i osnovci i srednjoškolci u plivanje za Časni krst, u cilju očuvanja tradicije i negovanja običaja.

Stefan Nedić veroučitelj i član Odbora za versku nastavu Eparhije sremske zahvalio se Upravi Grada Sremska Mitrovica i Gradskoj upravi za kulturu i sport na svesrdnoj pomoći u organizaciji i dodao: „Na prvom mestu je duhovno zdravlje svakog deteta, nije cilj da pobede, nego je cilj da se osveti i duša, a tako i telo, samo tom sinergijom ćemo svi biti bolji ljudi, bolji pregaoci ovog društva. Gotovo sve škole uzele su učešća preko svojih veroučitelja, imamo ravno 100 učesnika i zbog tehničkih uslova bazena neće moći nikad da bude više. Sto odvažnih, mladih učenika od prvog do četvrtog razreda, petog do osmog i srednjoškolaca zaplivalo je za Časni krst i osvetilo nas, svoje porodice i čitavo društvo.”

Postoje različiti načini da đaci nauče nešto o tradiciji i svojoj veri. Pored pohađanja verske nastave, učestvovanje u vannastavnim aktivnostima koje ona nudi jedan je od tih načina. Za sve učesnike Odbor za versku nastavu Eparhije sremske pripremio je prigodne darove, zahvalnice, a za pobednike medalje, knjige i Bibliju.

Podršku organizaciji pružili su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu na čelu sa pokrajinskim sekretarom Danetom Bastom, Sportski savez Grada Sremska Mitrovica i Poslovno sportski centar „Pinki”. Đaci su na zatvorenom na bazenu za Časni krst plivali u tri kategorije: od I do IV razreda, od V do VIII razreda i deca srednjoškolskog uzrasta.

Plasman Drugog sabora plivanja za Časni krst učenika osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica:

I-IV razreda

1. Miljan Todić

2. Nikola Suvić

3. Neda Rodić

V-VIII razreda

1. Dušan Mrvaljević

2. Mateja Vidović

3. Milica Vuković

Srednje škole

1. Nemanja Radović

2. Dane Jovelić

3. Miloš Bajić.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776