Vesti

Učenici „Popovićeve” škole pustovanjem vune oživljavaju stare zanate

Sremska Mitrovica – Novogodišnji ukrasi nastali kroz  projekat „Pustovanje – očuvanje zanata u školama” izloženi su u OŠ „Jovan Popović”. Mogu se videti učenički radovi od pustovane vune nastali u saradnji sa članicama Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma”. Pokazali su da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu.

U projektu su učestvovali učenici četvrtog i sedmog razreda OŠ „Jovan Popović”, koji su svojim rukotvorinama ukrasili veliku novogodišnju jelku u holu i tako na najlepši način pokazali da se starim i skoro zaboravljenim zanatima može napraviti nešto što nam je i danas korisno i lepo.

Dajana Savićević predsednica Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma” kaže da je projekat bio posvećen pustovanju vune, tehnici nastaloj još u doba neolita i dodaje: „Odlučili smo se za „Popovićevu”  školu posle jedne održane radionice jer smo videli da se deci to svidelo, da im je zanimljivo i da su se zainteresovali. Učestvovali su učenici četvrtih razreda, pomagala su mi deca iz sedmog, počeli smo još od septembra, prvo smo ih upoznavali sa materijalima, vunom, načinom prerade, na neki način edukovali. Moram da ih pohvalim da su bili vredni i maštoviti, tako da su napravili divne predmete.”

Pustovanje, odnosno filcovanje vune je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. To je drevna etno tehnika, kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali pre svega svakodnevno upotrebni predmeti od vune kao što su: nakit, kape, šalovi, torbe. Odlikuje ih prirodnost, otpornost i dugovečnost.

Ljiljana Radulović učiteljica IV-3 razreda Osnovne škole „Jovan Popović” zahvalila se Udruženju „Zlatno runo Sirmijuma” što su ih počastvovali da učestvuju u njihovom projektu: „Deci je ovaj projekat zaista pričinio veliko zadovoljstvo, kroz niz radionica su pustovali, pravili novogodišnje ukrase, na taj način praktično razvijali svoju maštu, kreativnost, pre svega uživali i naučili nešto novo što će primeniti i ubuduće. Kugle, ukrase i čestitke radili su učenici odeljenja koje vodim, pridružili su nam se učenici sedmog razreda koji su tokom svojih nekoliko radionica takođe izradili ukrase, tako da smo objedinili radove, ukrasili školu, učinivši njima i nama lepe novogodišnje praznike.”

Predmeti se izrađuju od prethodno pripremljene vune za rad. Sirova vuna se najpre pere i suši, a potom raščešljava. Tako pripremljena vuna je vazdušasta i tek onda spremna za rad, a ukoliko želimo da pravimo predmete od više boja, bojimo vunu u odgovarajuće boje. Tradicionalno se farbalo prirodnim bojama dobijenim od cveća, lišća i trave, a danas se u te svrhe koriste gotove boje za tekstil.

Radionice su pohađala deca koja su želela da nauče kako se valja vuna i za svoj rad su na kraju projekta dobila diplome. Cilj projekta je bio da se promovišu stari zanati i očuva kulturno nasleđe našeg naroda. Polaznici su mogli da se upoznaju sa istorijatom ovog zanata i nauče osnovne tehnike izrade predmeta mokrim/suvim pustovanjem vune.

Vuna je sirovina koja se vekovima koristila na području Balkana, a najviše se pominje sukno, vuneno platno koje se valjalo i od njega se pravila odeća. Za valjanje se kod nas koristila vuna ovce, a u svetu se koristi i kamilja dlaka, dlaka zeca, koze, lame. Deca su pokazala kako se i tradicionalnim etno-načinima mogu izrađivati savremeni predmeti, ne samo da budu korisni, već i lepi.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988