Vesti

Počeli radovi na izgradnji Centra lovnog turizma

Sremska Mitrovica – Počela je prva faza radova na izgradnji Lovačko-turističkog centra i trajaće 180 dana. Radove je obišao Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada i najavio da će to biti multifunkcionalni objekat.

Pre nekoliko dana počeli su radovi na izgradnji Centra lovnog turizma. Objekat će biti izgrađen u blizini Lovačkog doma, Fruškogorska bb. Nadležni se nadaju da će radovi biti gotovi krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Obišavši radove Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada rekao je: „Imaće više namena i smeštajne kapacitete, tako da će moći da primi lovce sa raznih strana. Primetili smo da lovci često dolaze na Frušku goru neophodno je da im obezbedimo bolje uslove da dolaze u naš grad. Lovni turizam je kao grana turizma i privrede u ekspanziji, moramo ići u korak s vremenom u tom smislu. Pored smeštajnih kapaciteta, tu ćemo premestiti Lovačko udruženje koje trenutno koristi prostorije kod Spomen-groblja, a njih ćemo pretvoriti u muzej. To smo planirali već nekoliko godina ali sada se polako stvaraju uslovi da to i ostarimo. Takođe lovci su nam važni kao organizacija koja najviše okuplja ljudi, posle fudbala prema nekim istraživanjima, znače nam i u smislu očuvanja životne sredine i očuvanja biodiverziteta. Lovci su izrazili želju da se uključe u akcije koje grad organizuje u smislu zaštite životne sredine, već na proleće ćemo organizovati jednu zajedničku sadnju.”

Sredstva su izdvojena sa tri nivoa, jedan deo finansira Grad, jedan deo Pokrajina i Republika i deo je od dobrovoljnih priloga lovaca. Sredstva su obezbeđena u visni od 20 miliona za prvu fazu, dok je ukupna vrednost projekta oko 50 miliona.

Jovanović Ilija predsednik Lovačkog udruženja Srem-Mačva Lovačko kaže da je udruženje bilo podstanar od 1976. godine i dodaje:  „Ovo je jedinstvena prilika i mnogo će značiti našim lovcima da dobijemo svoj objekat. Pored smeštajnih kapaciteta, biće izgrađena velika sala za sastanke lovačkog udruženja, imaćemo i trofejnu sobu, u kojoj će biti izloženi trofeji naših lovaca, neka vrsta muzeja koji će moći da posećuju strani turisti i naši građani. Mi smo koristili do sad prostorije na Spomen-groblju u zakupu, ovo će za nas veoma mnogo da znači.”

Lovni turizam je vid putovanja korisnika lovno-turističkih usluga. Pod lovnim turizmom, u širem smislu, podrazumeva se pružanje usluga zainteresovanim lovcima – turistima, radi organizovanja posete lovištima zbog odstrela divljači, ili samo posmatranja ili snimanja divljači, uz plaćanje određenih nadoknada.

Lovišta u Srbiji imaju viševekovnu tradiciju. Prirodno-geografske karakteristike su dale osnovna obeležja određenim ekosistemima sa predstavnicima različite divljači.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914