Vesti

„Pažljivko” za bezbednost dece u saobraćaju

Sremska Mitrovica – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije obezbedila je učenicima prvog razreda priručnik za bezbednost u saobraćaju, a predškolskoj deci bojanku pod nazivom „Pažljivko”. Tim povodom Osnovnu školu „Slobodan Bajić Paja” i Vrtić „Bubamara” posetio je predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović.

Nacionalna kampanja za jačanje bezbednosti dece u saobraćaju, kao maskotu ima crtanog junaka, Pažljivka. Kreiran je kao upečatljivo i umiljato lice, dobro poznaje saobraćajne propise kako bi svoje znanje preneo mlađim drugarima. Knjige sa ovim likom najmlađima je podelio predsednik Gradske skupštine Vladimir Pavlović.

Deca su najranjiviji učesnici u saobraćaju, prema rečima predsednika Vladimira Pavlovića, zbog toga su ovakve akcije neophodne. „Deca zbog svojih specifičnih psihofizičkih osobina spadaju u grupu najranjivijih učesnika u saobraćaju i zato je jako važno da već od najranijeg perioda stiču znanja i iskustva za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Znanja mogu da steknu i putem ovako zanimljivih i njima prilagođenih materijala, kao što je priručnik, odnosno bojanka „Pažljivko”, a naredne godine će imati priliku da steknu i iskustva na mobilnom poligonu koji će lokalna samouprava obezbediti. Poligon će posetiti sve škole kako u gradu, tako i u seoskim sredinama,” zaključuje Pavlović.

Decu je neophodno upoznati sa saobraćajnim pravilima kako bi, pre svega samostalno, bezbedno prelazila put od kuće do škole i obrnuto. Priručnik „Pažljivko” koji je pripremila Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije podeljen je deci Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja”.

Marija Han, direktorica te škole rekla je: „Naša škola je okružena mnogim putevima pre svega lokalnog karaktera, ali imamo i regionalni put koji se nalazi u neposrednoj blizini. Svim tim putevima naši đaci svakodnevno prolaze i zato nam je bitno da znaju kako da se ponašaju u saobraćaju. Iz priručnika „Pažljivko” verujem da će puno toga da nauče i zahvaljujem se lokalnoj samoupravi i Agenciji za bezbednost saobraćaja na dobroj saradnji i što ovim gestom još jednom pokazuju da misle na najmlađe.”

Ovo je primeren način da deca, putem crtanog lika koji je njima prijemčiv, savladaju osnovna saobraćajna pravila, koja ih se tiču, kao pešaka.

Za one mlađe, pripremljena je bojanka i podeljena mališanima u Vrtiću „Bubamara”.

„Deca u ovom uzrastu još uvek žive u svetu igara, crtanih junaka i bezbrižnosti, ali već znaju šta je semafor, kako radi, vaspitači su tu da im ta osnovna znanja proširuju, nadograđuju i to kroz projektne aktivnosti. Ukazuju im na pravila po pitanju bezbednog kretanja trotoarom, kretanja putem na kom nema trotoara, kretanja u koloni, prelaska ulice na pešačkim prelazima, načina na koji se ulica prelazi, vožnje bicikla, vožnje automobilom i osnovna pravila ponašanja u saobraćaju,” kaže Marina Đorđević zamenica direktorice Predškolske ustanove „ Pčelica”.

Kampanja se sprovodi sa ciljem kako bi ono korisno i poučno što želimo da prenesemo deci, putem priručnika i bojanki, oni prihvatili i ugradili u svoje ponašanje.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988