Vesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen izložbom rukotvorina

Sremska Mitrovica – Prodajna izložba ručnih radova, koju organizuju udruženja osoba sa invaliditetom  i Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine otvorena je u holu Gradske kuće. Na ovaj način već tradicionalno obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Svetski dan osoba sa invaliditetom obleževa se 3. decembra sa ciljem da se promovišu prava i dobrobit osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja i da poveća svest o njihovom položaju. Dan je posvećen misiji da se stvori svet koji karakterišu jednaka ljudska prava.

Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu i zaštitu životne sredine podseća na osnovni cilj obeležavanja: „Izložbu su organizovala udruženja koja se bave socijalnom zaštitom u saradnji sa našom upravom, a ove godine učešće u izložbi uzeli su i đaci Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” i ŠOSO „Radivoj Popović”. Posvećenost ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom nije samo stvar pravde; to je ulaganje u zajedničku budućnost. Cilj izložbe je davanje podrške udruženjima osoba sa invaliditetom i povećavanje njihove vidljivost u društvu. S tim u vezi za rad udruženja u okviru socijalne zaštite, u budžetu Grada za narednu godinu, predviđena su sredstva u iznosu od četiri miliona dinara.”

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3, sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svim aspektima života.

Mirjana Malbašić u ime Udruženja „Autizam govori srcem” kaže da se na ovaj dan kroz medije, društvene mreže, edukaciju i razne akcije podiže svest o životu osoba sa invaliditetom. „Zadovoljstvo je što imamo ponovo priliku da učestvuju u izložbi i da se naši članovi druže sa svojim sugrađanima, da im pokažu šta je to čime se bave i na koji način oni iskazuju svoju kreativnost,” rekla je Malbašićeva.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svake godine kako bi se podržalo prepoznavanje i vrednovanje raznolikosti zajednice, negovanje uloge koju svi imamo, bez obzira na naše sposobnosti; kao i razumevanje i učenje iz iskustava ljudi koji žive sa invaliditetom. Taj dan je povod kada ljudi, organizacije, agencije i društva organizuju akcije kako bi se stvorile zajednice koje su raznolike i prihvatljive za sve ljude.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988