Vesti

Ekološki semafori za grad bez smoga

Sremska Mitrovica – U okviru prošlogodišnjeg participativnog budžetiranja, koje se odnosi na realizaciju ove godine, građani Sremske Mitrovice su predložili i izglasali postavljanje ekoloških semafora. Zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić predstavio je realizaciju tog projekta, koji nema nivo kapitalnog, ali je značajan jer kroz kreiranje budžeta, utiče indirektno i na kreiranje života u gradu.

Za razliku od standardnih, ekološki semafori pored svetlosne signalizacije imaju tajmer, koji brojčano prikazuje koliko sekundi je preostalo do uključenja zelenog svetla. Vozačima je time znatno olakšano čekanje, jer sada na osnovu brojki koje su jasno vidljive na semaforskom stubu, znaju koliko vremena moraju da provedu na raskrsnici.

Građani su kroz participativno budžetiranje izabrali da se urade ekološki semafori, što je sad i realizovano, na čemu im se Petar Samardžić zamenik gradonačelnice zahvalio i istakao da imamo razvijenu ekološku svest, odgovornost i brigu o vazduhu koji svi udišemo.

 „Prema preporukama stručnih službi iz oblasti saobraćaja ekološki semafori postavljeni su na najfrekventnijoj raskrsnici u gradu, ulica Kralja Petra Prvog i Stari šor gde će dati najpozitivnije efekte, ukazujući vozačima da ugase motor dok čekaju zeleno svetlo kako bi se smanjila emisija izduvnih gasova. Dok čekaju na semaforu vozači mogu i treba da ugase svoje automobile, čime ekološki semafori dobijaju pun efekat svoje primene, a pored ekološke, nije beznačajna ni ekonomska korist, zbog uštede na potrošnji goriva. Jeste da se radi o sekundama ali kada je reč o nečemu što znači i predstavlja život onda je svaki sekund bitan kao što i govori ova ekološka signalizacija,” objasnio je zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić.

Rekavši da je ovo jedna u nizu ekoloških mera koje se sprovode na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a u okviru i u skladu sa Akcionim planom zaštite kvaliteta vazduha, zamenik gradonačelnice podsetio je na realizovane mere od rekonstrukcije saobraćajnica, ulica, uvođenja ekoloških autobusa sa Euro 6 motorima u sistem javnog prevoza, do izgradnje biciklističke staze Mačvanska Mitrovica – Zasavica, izgradnje podvožnjaka i možda najznačajnije – ozelenjavanja javnih površina.

„Nedavno smo započeli veliku jesenju akciju planske sadnje u okviru programa Zeleni prsten oko grada, sa fokusom na obode industrijskih zona. Nastavićemo sa ovim aktivnostima i merama i u budućnosti do ostvarenja konačnog cilja, to je Mitrovica zeleni grad, grad bez aerozagađenja i bez otpada. To možemo samo zajedničkim snagama, zajedno možemo sve, zajedno možemo ostvariti i taj cilj ali samo ako svi kolektivno budemo ekološki razmišljali i razvili kolektivnu ekološku odgovornost. Bitno je i merenje i izveštavanje o stanju kvaliteta vazduha koje svakodnevno radi Zavod za javno zdravlje ali podsetiću, odnedavno je ispred Visoke škole strukovnih studija, popularne Pedagoške akademije postavljena i tzv. pametna klupa koja, pored brojnih funkcija kao što je Wi-fi zona, punjači za električne uređaje, trotinete, bicikle, mobilne telefone, poseduje i senzore za merenje kvaliteta vazduha i očitavanje tih rezultata uzimajući u obzir PM10 i PM2,5 čestice. Potrebno je samo da se instalira aplikacija koja je jasno istaknuta na pametnoj klupi i svakodnevno iz minuta u minut, u realnom vremenu može da se prati kvalitet vazduha u centru grada. Počela je grejna sezona sve je više izvora aerozagađenja ali za sada su rezultati u granicama tolerancije, dolazi do nekih kratkotrajnih iskakanja iz tog praga tolerancije ali ništa nije zabrinjavajuće, to je više signal osobama sa respiratornim problemima da se u tim satima zadrže kod kuće, da ne idu na otvoreni prostor,” dodao je Petar Samardžić.

Prema njegovim rečima, za sada su rezultati kvaliteta vazduha na zadovoljavajućem nivou, nada se da će tako ostati tokom cele zime i da će u Mitrovici zaživeti i živeti ekološka svest. Pozvao je sve sugrađane da i dalje kolektivno ekološki razmišljaju, da poštuju i ove ekološke semafore i da svi zajedno mislimo o vazduhu pre nego što ga ugledamo.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998