Vesti

Sećanje na heroja Pinkija

Manđelos – Ove godine navršava se 80 godina od smrti Boška Palkovljevića Pinkija, narodnog heroja. Rođen u Manđelosu, 14. novembra 1920. godine, isticao se u borbama protiv ustaša i Nemaca i još za života postao je legendarna ličnost. Poginuo je juna 1942. u borbama na Fruškoj gori.

Na dan njegovog rođenja, 14 novembra, njegovu rodnu kuću posetila je gradonačelnica Svetlana Milovanović i položila cveće zajedno sa načelnikom Uprave za obrazovanje Zoranom Đurićem.

Pomenu su prisustvovali i predstavnici institucija koje nose ime po ovom mitrovačkom heroju – direktor OŠ „Boško Palkovljević Pinki“ Igor Došen i direktor PSC „Pinki“ Saša Bugadžija. Takođe, događaj su uveličali i učenici drugog razreda OŠ „B.P. Pinki“ kao i učiteljica i predsednica školskog odbora, Zdenka Gospović.

Po rečima gradonačelnice Milovanović, uz još tri narodna heroja Srema, Janka  Čmelika, Slobodana Bajića Paje i Stanka Paunovića Veljka, Boško Palkovljević je sahranjen na Spomen groblju, na čijem su spomeniku početkom septembra, obeležavajući 80 godina od stradanja naroda Srema, predstavnici lokalne samouprave odali počast, njima i svim stradalima od strane fašističkog terora. Spomenik četvorici heroja, kao i svi ostali spomenici na Spomen groblju, renovirani su ovog leta.

Učenici drugog razreda „Pinkijeve“ škole pročitali su sastav posvećen ovom velikom heroju, a kako su rekli, Pinki je postao njihov heroj kada su prošle godine krenuli u prvi razred, uz priče koje su slušali od starijih,  o Pinkijevom junaštvu u jednom strašnom ratu.

Kako ističu mladi “Pinkijevci”, pored toga što je bio heroj, Pinki je bio dečak koji nije samo slušao priče o herojima, već je postao junak tih priča. Zato će uvek biti zapamćen.

Direktor “Pinkijeve” škole Igor Došen je rekao da je povodom dana škole u periodu od 14. do 18. novembra u prostorijama škole organizovan „Interkulturalni mozaik“, koji će predstaviti istoriju, kulturu, geografske odlike, sličnosti i razlike Srbije, Engleske, Nemačke, Ukrajine i Rusije.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988