Vesti

Rezultati projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” 

Sremska Mitrovica – Na završnoj konferenciji Projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” održanoj u Gradskoj kući predstavljeni su rezultati podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Projekat se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” – Inicijativa za inkluziju 3, a koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saranju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Nosilac projekta je Grad Sremska Mitrovica.

Kasko je rekao zamenik gradonačelnice Petar Samardžić: „Najveća prepreka u realizaciji projekata koje se bave ovom tematikom jeste slaba zainteresovanost za učešće u istim, međutim kod ovog projekta to nije bio slučaj. Kroz projekat je 25 korisnika obučeno za pisanje i izradu biznis planova, isto toliko je obučeno za rad na šivaćim mašinama za izradu predmeta od recikliranog tekstila, a 20 korisnika je obučeno za rad na mašinama za selekciju, sortiranje i obradu recikliranog tekstila. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je 10 najvrednijih učesnika u projektu koji su obučeni za rad na šivaćim mašinama nagrađeno i osnaženo opremom, 14 najvrednijih korisnika koji su prošli obuku za rad na mašinama za obradu recikliranog tekstila su zaposleni kod izabranog poslodavca, a šest najboljih projektnih-biznis ideja u oblasti socijalne ekonomije su takođe potpomognuti kroz opremu. U okviru projekta izrađen je i Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Sremska Mitrovica za 2023. godinu u oblasti teže zapošljivih kategorija stanovništva .”

Projektni partneri su Regionalna razvojna agencija  Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine.

„Cilj ovog javnog događaja je da promoviše rezultate projekta, utiske korisnika i rad projektnih partnera na promociji i diseminaciji primera dobre prakse u socijalnom preduzetništvu i ekonomiji kao i zapošljavanju pripadnika ranjivih grupa u okviru iste,” rekla je Slađana Teodorović, član projektnog tima i predstavnik projektnog partnera Centar za ekonomsko unapređenje Roma. Podsetila je da je projekat trajao godinu dana, a da su na njegovu realizaciju utrošena sredstva u visini od 109.000 evra.

Projekat doneo neke zanimljive rezultate i bilo bi dobro da se nastavi u budućnosti, smatraju partneri i učesnici. Tokom projekta analiziran je i nov Zakon o socijalnom preduzetništvu i novih izvora finansiranja od strane Klastera za socijalno preduzetništvo Vojvodine, jednog od partnera.

„Bili smo zaduženi za obuke ciljnih grupa, u smislu proširenja priče o socijalnom preduzetništvu, tj. preduzetništvu koje nosi neki dodatni cilj podrške ljudima. Iskustva sa projekta su da nažalost mladi nisu puno zainteresovani, a i ne znaju puno o tome. Vidljivost romske populacije je mala, ali dobra stvar je da nakon obuke postoji zainteresovanosti mladih da neke svoje ideje razviju u smislu da podrže, kako Rome, tako i druge teže zapošaljive grupe,” rekao je Siniša Pešić, predstavnik Klastera.

Firma Spildpro d.o.o. direktno je obuhvaćena projektom, ona predstavlja pionira u projektu jedne vrste socijalnog preduzetništva koje postoji u razvijenim zemljama i sada je zaživelo i kod nas.

Predrag Ratić, poslodavac kaže da je zadovoljan kako je projekat protekao: „Ovo je jedan od uspešnih primera prakse kako to može da se napravi u našoj zemlji i kako da implementiramo neke grane industrije za koju je potrebno socijalno preduzetništvo, nisu profitabilni dovoljno da bismo mogli da ih svrstavamo u normalnu industriju. Nastavljamo dalje sa radom, svi učesnici projekta su zadovoljni poslom, koji se totalno razlikuje od svega ostalog što je do sad viđeno. Radi se reciklaža tekstila, to je nešto novo, ne samo kod nas, nego i svuda u svetu.”

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Kroz projekat je prošlo od 15 zaposlenih. Među njima je i Zorica Stepanović koja je rekla: „Značilo mi jako mnogo, prvo zato što smo se zaposlili, danas nam ističe tri meseca rada. Želeli bismo još da ostanemo, da radimo posle ove obuke. Radila dam u firmi za reciklažu tekstila gde razvrstavamo polovnu garderobu, seckamo tesktil, odvajamo pamuk dalje za reciklažu, slažemo, itd.”

Partneri na projektu, kao i učesnici nadaju se da će se socijalno preduzetništvo razivijati i dalje, a da će se oni koji su započeli posao nastaviti da rade.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042