Vesti

Projekat „Vojni lekar na selu” u Staroj Binguli

Stara Bingula – Grupa za civilno-vojnu saradnju Komande Prve brigade Kopnene vojske organizovala je Projekat „Vojni lekar na selu” u saradnji sa predstavnicima lokalne vlasti, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad i Doma zdravlja. Medicinski tim Prve brigade Kopnene vojske i naši lekari, u pokretnoj medicinskoj laboratoriji pregledali su stanovnike Stare Bingule.

Ovu vojno-civilnu akcija zajedničkim snagama sprovode i realizuju pripadnici Vojske Srbije, Grad Sremska, Mitrovica Dom zdravlja i Crveni krst Sremska Mitrovica. Na predlog zdravstvenih centara dogovara se pružanje medicinske pomoći meštanima lokalnih sela kojima je to najpotrebnije, sa ciljem da svi mogu da urade preventivne preglede u svom selu, gde inače nema lekara. Danas su predledali stanovnike malog fruškogorskog sela.

Projekat je koordiniran sa predstavnicima lokalne vlasti, tako je Petar Samardžić zamenik gradonačelnice boravio u poseti Staroj Binguli zajedno sa medicinskim timom i tom prilikom rekao: „Radi se o akciji koja za cilj ima pružanje medicinske pomoći stanovništvu kojem je otežan pristup sistemu zdravstvene zaštite. Ovde, u selu Stara Bingula, osim opštih zdravstvenih pregleda koji će se obaviti u privremenoj ambulanti i na terenu u selu, socijalno ugroženim kategorijama stanovništva uručeni su paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama koje je pripremio mitrovački Crveni krst. Meštani Stare Bingule srdačno su dočekali pripadnike Vojske Srbije kojima se zahvaljuejm na profesionalnom odnosu i spremnosti da pruže svu raspoloživu pomoć. Grad Sremska Mitrovica će nastaviti da realizuje ovakve akcije koje za cilj imaju pružanje pomoći lokalnom stanovništvu i jačanje saradnje civilnih i vojnih, zdravstvenih, humanitarnih i ostalih institucija i službe.”

Navedeni projekat realizuje se u organizaciji Prve brigade Kopnene vojske od 2009. godine, pod  rukovodstvom majora Nedeljka Nedeljkovića, načelnika Grupe za civilno-vojnu saradnju Komande ove brigade. Do oktobra 2022. godine, kroz 29 ovakvih akcija pregledano je 1209 stanovnika i urađeno 1168 biohemijskih analiza uzoraka krvi.

Kako je rekao dr Adil Elhag, direktor Doma zdravlja Sremska Mitrovica: „U Staroj Binguli ne postoji lekar, ni ambulanta, tako da je ovaj mali broj stanovnika upućen na ambulantu u Divošu kao prvo mesto koje ima lekara. Mi smo danas radili osnove kliničke preglede, na latinskom to su inspekcija, perkusija, auskultacija i palpacija i radili smo preglede krvnog pritiska i šećera. U slučaju da postoji neka potreba za daljom dijagnostikom upućujemo u Opštu bolnicu na dalju dijagnostiku i lečenje. Svi zainteresovani Bingulci mogli su da dođu, bez  ikakvog zakazivanja i da se pregledaju.”

Osnovni cilj je pregled lica koja nemaju zdravstveno osiguranje, uglavnom su u pitanju stariji žitelji koji nemaju mogućnosti da obave neophodne lekarske preglede kao što su laboratorijske analize, EKG i osnovni lekarski pregled, zbog udaljenosti zdravstvenih stanica.

U realizaciji projekta učestvovali su i predstavnici Crvenog krsta. „Ovom prilikom smo posetili zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije, socijalno ugrožene, one koji su u stanju potrebe, uglavnom su to samačka i staračka domaćinstva ili porodice sa više dece. Tom prilikom uručili smo im pakete hrane i higijene koje smo ovom prilikom pripremili za njih,” pojasnila je Tanja Jovančević, sekretar Crvenog krsta, Sremska Mitrovica.

Tokom današnje vojno-civilne akcije urađeno je sledeće: Obilazak ležećih pacijenata, savetovanje i upoznavanje građana o mogućnostima lečenja u vojnim zdravstvenim ustanovama, razmena iskustava medicinskih ekipa i upoznavanje sa teritorijom na kojoj je razmeštena naša vojna jedinica.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291