Vesti

Ozelenjavanje prostora nekadašnje divlje deponije

Sremska Mitrovica – Projekat ozelenjavanja naše okoline „Velika sadnja – Zeleni prsten” nastavljen je akcijom na prostoru pored puta ka Velikim Radincima. U akciju su se uključili i predstavnici Zelene odborničke grupe Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Preko 100 sadnica gledičije, vrste lipe zasađeno je na prostoru na kome je nekad bila divlja deponija, pored puta za Velike Radince, naspram skladišta „Mirnovec”. Akcija ozelenjavanja odvija se u okviru projekta „ACT” (AKT) u saradnji Grada, Regionalne inicijative Srema iz Rume, švajcarske organizacije „Helvetas” i Regionalne razvojne agencije. 

Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada podsetio je da ne treba odlagati smeće tamo gde mu nije mesto: „Mi smo ovu deponiju uklonili i na mestu gde se ona nalazila sadimo preko sto sadnica gledičija. Ovim putem, želim da apelujem na naše sugrađane da ne prave divlje deponije i da ne odlažu smeće gde mu nije mesto, jer u Sremskoj Mitrovici za tim nema potrebe. Mi smo prvi grad u Srbiji koji je dobio reciklažno dvorište, na putu za Laćarak, gde svako može potpuno besplatno da odloži sve vrste otpada. Hajde da se bavimo sadnjom i da divlje deponije pošaljemo u istoriju.”

Vazduh u našem gradu biće čistiji, a tome će doprineti sadnice drveća kojima će, u vidu zelenog prstena, on biti opasan. Čitav zeleni prsten imaće ukupno 2008 sadnica, simbolično jer je 2008. godina kad je Sremska Mitrovica dobila status Grada.

Do sada je zasađeno oko 300 sadnica, danas oko sto, navodi Tamara Milković predsednica Zelene odborničke grupe i dodaje: „Kao što je i obećano nastavljamo sa sadnjom, dolazimo do tog broja, 2008, polako, ali sigurno. Danas na očišćenoj deponiji sadimo gledičije, koje će napraviti vetrozaštitni pojas koji je veoma značajan za naš grad. Vetrozaštitni pojas će nas zaštititi od svih aerozagađenja, želimo da sprečimo da sva zagađenja dopru do našeg grada, tako da u što većem broju moramo posaditi ove vetrozaštitne pojaseve. Ovo je izuzetno značajna lokacija baš upravo zbog toga što je tu bila deponija, i na ovaj način ćemo sprečiti nesavesne sugrađane da ovde odlažu otpad. Sađeno je do sada na lokacijama Jarački put, Marka Aurelija, Rumski drum, sadnice su oformljene i mogu se uočiti.”

Pošumljavanje okoline okoline našeg grada i formiranje drvoreda na mestima gde su bile dvilje deponije, u blizini industrijskih zona doprineće stvaranju ekološki zdravije sredine za život.

Zoran Radaković u ime udruženja Regionalne inicijative Srema kao nosioca projekta u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica kaže: „Današnja sadnja je deo projekta Održivi razvoj za sve koji se tiče saradnje organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava koji je vrlo dobro vođen i saradnja sa Gradom je vrlo dobra, to je nastavak saradnje koja već duže vremena traje. Suština je da se stvori određeni mehanizam da građani i cela zajednica više učestvuju u samom donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine. U okviru projekta imali smo određene obuke za članove Zelene mreže Srema, tj. naših organizacija civilnog društva koje rade u regionu na ovu temu.”

Predstavnici Zelene odborničke grupe Skupštine grada Sremska Mitrovica, simbolično su zasadili danas nekoliko mladica.

Radove u ovom ekološkom projektu izvode zaposlenici u JKP „Komunalijama” Sremska Mitrovica.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158