Vesti

Obeležen Dan oslobođenja grada u dva svetska rata

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada u dva svetska rata delegacija Grada predvođena gradonačelnicom Svetlanom Milovanović položila je vence i cveće na spomen-obeležja. Prisetili su se dva značajna datuma, 1. novembra Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i 5. novembra kada je grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije.

Sremska Mitrovica oslobođena je u Drugom svetskom ratu 1. novembra 1944. godine. Gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima odala je počast palim borcima, polaganjem venaca i cveća na Spomenik oslobodiocima kod Železničke stanice.

„Skoro svaki deo našeg grada je nemi svedok onih nemilih događaja iz naše prošlosti. Skoro da nije bilo rata u Evropi, a da se nije odrazio i na naš grad i na našu zemlju. Istorija je ta od koje treba da učimo i način na koji da stvaramo budućnost. Danas ćemo ovde na Spomeniku palim borcima kod železničke stanice položiti, kao i svake godine prvog novembra, vence u znak sećanja na žrtve jer baš na ovom mestu se i desila ona najteža i odlučujuća bitka čiji je ishod bio oslobođenje našeg grada. Njihove žrtve nisu bile uzaludne i oni nam daju primer, mi idemo njihovim putem da znamo da cenimo i slobodu i mir. Položili smo vence i na Spomen-groblje, takođe jedno od mitrovačkih velikih stradališta, ne samo borcima iz Narodnooslobodilačke borbe nego i svim onim nevinim žrtvama, Njima hvala na svemu što su za nas učinili i slava im,” rekla je nakon odavanja pošte borcima gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Istog dana, 1. novembra 1765. godine grad je dobio status slobodnog graničarskog komuniteta-magistrata. Negujući tekovine NOB-a i svih oslobodilačkih ratova Republike Srbije okupljeni su se podsetili da je na današnji dan 1918. godine formirano Narodno veće i da su na simboličan način raskinute veze sa Austrougarskom morahijom, da bi 5. novembra iste godine ušla srpska vojska, ali u već slobodan grad. Pomenom i polaganjem venaca Mitrovčani su na prigodan način  obeležili i taj datum.

Povodom Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, na Spomen-kosturnicu  srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, na Starom pravoslavnom groblju polaženi su venci.

Potom su predstavnici gradske uprave položili vence i na spomen-ploču oslobodiocima Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, na Spomen-groblju. U ime grada venac je položila gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

Vence i cveće položili su i predstavnici republičkog SUBNOR-a. Današnjim odavanjem počasti oslobodiocima, pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta, odata je počast i svim nevinim žrtvama.

Najava događaja

13jun19:0020:00Promocija knjige „Ždral”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7160117.0672117.4184