Vesti

Novi mali gradonačelnik stupio na dužnost

Sremska Mitrovica – Mali gradonačelnik Sremske Mitrovice od danas je Andrej Božić, učenik Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki”. Pobedio je na konkursu za kratki video povodom Međunarodnog dana deteta, u kojem predstavlja sebe i svoj grad i poručuje šta bi promenio ili uradio u Sremskoj Mitrovici.

Andrej Božić novi mali mitrovački gradonačelnik preuzeo funkciju je od Marije Majstorović dosadašnje male gradnonačelnice, koja je tu titulu nosila prethodnih godinu dana. Mogućnost i posebnu priliku da bude prvi mali čovek našeg grada stekao je pobedom na video konkursu, koji je raspisala lokalna samouprava za učenike drugih razreda.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica, organizovala je svečani prijem povodom primopredaje dužnosti male gradonačelnice i novog malog gradonačelnika u svom kabinetu i Božiću poželela uspešan mandat: „Tradicionalno obeležavamo Svetski dan deteta tako što imamo izbor za malog gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Sremske Mitrovice. Kao i svake godine tu su učenici drugog razreda svih osnovnih škola na teritoriji našeg Grada. Jedina izmena je ove godine što nam učenici ne pišu sastave, nego snimaju kratke video zapise od minut i po, do dva, u kojem predstavljaju sebe i svoj grad i kažu šta bi promenili ili uradili u Sremskoj Mitrovici. Naravno tema je ista: Da sam gradonačelnik, ove godine da je to Andrej Božić. Najlepši i najteži posao je izabrati najbolji snimak jer smo dobili dosta kvalitetnih video zapisa. Mislim da smo ove godine našli dobar način na koji deca mogu da se prezentuju jer to je njima vrlo lako i nekako svojstveno. Dobili smo 19 video zapisa pošto su škole prethodno već izvršile selekciju. Zahvalila bih se prethodnoj gradonačelnici, a novom malom gradonačelniku želim puno sreće i uspešnu saradnju.”

Svetski dan deteta slavi se u svim državama istog dana, 20. novembra, na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa ciljem da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Obeležava se i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Dosadašnja mala gradonačelnica, Marija Majstorović nosi lepa iskustva iz svog jednogodišnjeg mandata: „Bilo mi je zanimljivo kad smo otvarali plažu i Turistički info centar zato što je bilo mnogo dece i deljeni su paketići povodom Nove godine. Bilo mi je zanimljivo i na plaži zato što smo se igrali, crtali kredama i obilazili plažu, baš nam je bilo lepo.”

Poruku narednom funkcioneru Marija je sročila u stihovima:

„Želim da mu bude lepo kao i meni,

biti mali gradonačelnik to se mnogo ceni,

za rad mu želim mnogo volje

jer samo tako građanima može biti bolje.”

Novi mali mitrovački gradonačelnik Andrej Božić, učenik II-1 Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” pobednik je Konkursa „Da sam ja gradonačelnik” za kratke video klipove, koji je raspisala lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica.

Kako kaže, brat mu je pomogao da snimi video i u njemu je Andrej poručio: „Voleo bih da se napravi više biciklističkih staza u gradu jer ja jako volim da vozim bicikl, a strah me da vozim po putu.  Takođe, voleo bih da se napravi mesto za šetanje pasa ali da ne smemtamo drugim šetačima i voleo bih da mi automobili ne idu toliko blizu na putu od kuće do škole. Brat mi je radio montažu, nije bilo teško da sve smislim ali nisam očekivao da ću da da pobedim.”

Nakon prijema, proveo je dan sa gradonačelnicom u Gradskoj kući. On će poput svojih  prethodnika biti prisutan tokom čitave kalendarske godine i učestvovati u manifestacijama koje organizuje Grad.

Osnovni principi Konvencije o pravima deteta usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija su: pravo na život, opstanak i razvoj; najbolji interes deteta; pravo na participaciju; pravo na nediskriminaciju. To je najratifikovaniji dokument o ljudskim pravima u istoriji.

Mali gradonačelnik Andrej Božić sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović posetio je Vatrogasni dom.

Kasnije su obišli i ergelu konja mitrovačkog Kazneno – popravnog zavoda.

Ovo je dan kada se slavi napredak koji je postignut za decu, i kada se vođe država i vlada pozivaju da ispune obećanja koja su dali kada su ratifikovali Konvenciju i da se ponovo obavežu da će nastaviti da čine sve što je potrebno da ni jedno dete ne ostane isključeno.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988