Vesti

Besplatni zaštitni ramovi za upotrebljavane traktore

Sremaska Mitrovica – Agencija za bezbednost saobraćaja raspisala je javni poziv za dodelu zaštitnih ramova za traktore. Tim povodom održan je radni sastanak predstavnika te Agencije i Agencije za ruralni razvoj Grada sa predsednicima mesnih zajednica u Gradskoj kući.

Cilj sastanka je da se organizuje podnošenje zahteva na Javni poziv zaštitnih ramova za traktore koji se najčešće koriste u Srbiji, a koji trenutno nemaju zaštitu. Akciju podele ramova pokrenuli su Agencija za bezbednost saobraćaja, MUP i Ministarstvo saobraćaja.

Oglas je već raspisan i trajaće do kraja novembra, Petar Samardžić zamenik gradonačelnice pozvao je zainteresovane poljoprivrednike da se prijave: „Predstavnike mesnih zajednica i vlasnike upotrebljavanih traktora smo informisali ko može da konkuriše i pozvali ih da se odazovu. Konstruisan je univerzalni zaštitni ram za traktore IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549 za šta može da se prijavi. U poslednje tri godine na teritoriji Republike Srbije iz razloga što na traktorima bez kabina nisu bili ugrađeni sigurnosni ramovi 86 porodica ili domaćinstava ostalo je bez svog domaćina, zato su ovi ramovi, ne samo potreba, nego i obaveza. Namenjeni su za zaštitu vozača traktora u slučaju nezgode, prevrtanja koji se često dešavaju na poljima, u šumama, na livadama, njivama, van javnih puteva. U okviru ove subvencije dodeljuju se sredstva u iznosu od 27.000 dinara za celokupan iznos cene zaštitnog rama, plus 7.000 dinara za plaćanje troškova postupka prepravke traktora. Pozvao bih predstavnike seoskih mesnih zajednica da animiraju meštane po svojim selima da se što pre prijave i da im skrenu pažnju da brinu o svojoj sopstvenoj bezbednosti, da iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju jer subvencija od nekih 300 evra za nabavku i ugradnju sigurnosnog grama za traktor nije mala, a i čuva glavu što je što je najbitnije.”

Pozvao je sva zainteresovana i fizička i pravna lica, mitrovačke traktoriste, posebno naše Mačvane gde je najveći procenat traktora bez kabine, da se što pre prijave za ovu meru. Mogu da se obrate Agenciji za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica koja će im biti na raspolaganju zajedno sa Poljoprivredom stručnom službom, kao i sa Lokalnim savetom za bezbednost saobraćaja oko pomoći i podrške u vezi prijave.

Dušica Pavlović direktorica Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica na ovaj način želi da pozove što više naših poljoprivrednika da iskoriste ovu meru: „Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Agenciji, isto tako Agencija će pružiti svu moguću administrativno-tehničku podršku, kao i do sada, koja se tiče popunjavanja zahteva i pripreme potrebne dokumentacije kako bi se ovih 27.000 dinara i plus 7.000 dinara iskoristili i kako bi se zaštitni ramovi ugradili na sve traktore na kojima ih nema, kako bi ti traktoristi sačuvali svoje živote. Od dokumentacije je potreban zahtev za dodelu sredstava, uz koji se podnosi i saobraćajna dozvola i slika traktora, kao i potvrda da su izmirili sve obaveze prema gradu, tu potvrdu ćemo se potruditi da mi iz Agencije izvadimo za našu poljoprivrednike i da ona bude besplatna.”

Podsećaju da je jedna od glavnih mera za smanjenje broja stradanja usled prevrtanja i pokušaj minimiziranja povreda vozača traktora, kada dođe do nezgode je ugradnja ispitanih i odobrenih zaštitnih struktura tj. ramova. Zaštitni ram služi da pruži zaštitu vozača traktora prilikom prevrtanja. Učesnici sastanka upoznati su sa ovom merom, sa tim i koliko je uopšte bezbednost traktorista bitna.

Miloš Kekic predsednik Mesne zajednica „Veliki Radinci” pohvalio je ovu meru i ističe da je ovo mesto dosta opterećeno saobraćajem, samim tim kad dođu sezone berbe kukuruza ili setve problem je što traktori i poljoprivredne mašine nisu dovoljno vidljive u saobraćaju i što mnogi nemaju zaštitne kabine. Ovo je prilika poljoprivrednicima da obezbede nove kabine, a da ih to ne košta skoro ništa, da ne iziskuje neke njihove dodatne troškove.

Sredstva su na raspolaganju, rokovi su ograničeni i kratki. Mogu da se prijave sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, zaključno sa 30. novembrom 2022.

Planirano je da se akcija organizuje i naredne dve godine, tako da ako neko ne dobije ove godine, moći će da dobije na nekom od narednih konkursa.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7102117.0614117.4126