Vesti

Visoka škola Sirmijum prva u projektu unapređenja obrazovanja vaspitača

Sremska Mitrovica – Milan Pašić pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, sa saradnicima, posetio je Visoku školu strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u našem gradu. Dogovoreno je uključivanje Visoke škole u projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije sa cijem napređenja inicijalnog obrazovanja vaspitača.

U sklopu Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Ministarstva prosvete, održan je sastanak predstavnika više institucija koje partnerski učestvuju u školovanju vaspitača. Dogovoreno je da će Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum, prva u zemlji, učestvovati u unapređenju inicijalnog obrazovanja vaspitača kroz ovaj projekat.

Milan Pašić pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zahvalio se menadžmentu i profesorima: „Hvala Visokoj školi koja je pokazala otvorenost da bude prva koja će ove projektne aktivnosti realizovati. Današnji sastanak održan je kroz našu etapnu projektnu aktivnost vezanu za inicijalno obrazovanje vaspitača. Aktivnost je vezana za segment koji Ministarstvo prosvete pruža predškolskim, i u ovom slučaju visokoškolskim ustanovama, visokim školama i ima značajan uticaj na poboljšanje programa obrazovanja vaspitača. Zajedničkom energijom, znanjem, trudom i sinergijom unapredićemo svoje kompetencije, povećati znanje, sve sa ciljem unapređivanja sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Visoka škola je pokazala izuzetnu spremnost, saradnju i energiju da bude prva uključena u projekat, pored njih i određeni fakulteti, ali ta neka sinergija koju imamo od strane lokalne samouprave, pokrajine, same ustanove, ministarstva i predškolske ustanove koji su kao partneri prepoznati u prethodnom periodu, odlučila je da to baš bude Sremska Mitrovica.”

Preporuke za unapređenje kurikuluma obrazovanja vaspitača biće pilotirane u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u našem gradu i potom kroz okrugle stolove prezentovane svim ostalim visokim školama i fakultetima u Srbiji.

Dejan Savičević direktor VŠSSVPI – Sirmijum ističe da je poseta predstavnika Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja veoma značajan događaj: „Za nas kao malu školu u maloj sredini i veoma svečan događaj, a povod je ulazak u projekt usmeren na promenu inicijalnog obrazovanja vaspitača. To će doprineti boljoj saradnji Predškolske ustanove „Pčelica” i nas kao nastavnika Visoke strukovne škole. To je model zajednice koja uči i koji će omogućiti svestranije i jasnije uključivanje studenata u naučnu zajednicu ali i u profesionalnu praksu. Danas smo definitivno prošli celokupnu dinamiku i strukturu projekta zajedno sa predstavnicima Ministarstva i sa koleginicama sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sistem i protokol istraživačkog projekta prvenstveno će biti značajan za promenu inicijalnog obrazovanja vaspitača, odnosno kurikuluma studijskog programa strukovni vaspitač i za bolju saradnju sa vaspitačima koji će biti više prisutni u našoj insituaciji i samim tim doprineti kvalitetnijem obrazovanju mlade populacije, odnosno predškolske dece od 0 do 7 godina, kako kažu Nove osnove programa.”

Sastanku su pored predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prisustvovali predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Predškolske ustanove „Pčelica” i profesori Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042