Vesti

Saradnja KzM i Saveza udruženja OPENS iz Novog Sada

Sremska Mitrovica – Info sesija o saradnji Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica i Saveza udruženja OPENS iz Novog Sada održana je u Gradskoj kući sa ciljem jačanja i unapređenja odnosa i rada ovih udruženja.

KzM Sremska Mitrovica bila je domaćin sastanka o proširenju saradnje Omladinskog saveza udruženja OPENS iz Novog Sada sa našim mladima i mogućnostima da se na razne načine kroz niz aktivnosti, projekte, programe, dešavanja, inicijative razmene znanja, iskustva  i informacije i jačaju kapaciteti mladih ljudi.

Prema rečima Biljane Matić koordinatorke Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica OPENS  je Savez udruženja, čiji je zadatak da zajedno sa svojim partnerima unapredi i jača položaj mladih u društvu. Predstavili su program koji sprovode i pozvali predstavnike KzM da im se priključe u nekoj novoj saradnji i kao partneri na projektima. Kako je još rekla Matićeva: „Cilj je da radimo što veće i bolje kvalitetnije programe u našem gradu. Imala sam priliku da nekoliko puta posetim OPENS, takođe prošle nedelje smo slali volontere u Ečku gde su bili na obuci u radionici nazvanoj Volontiraj bezbedno u vanrednim situacijama, takođe bila je i obuka za mentalno zdravlje koja je isto mnogo važna za mlade.”

Omladinski savez udruženja Novi Sad sprovodio je projekat Novi Sad omladinska prestonica Evrope 2019. godine, u trajanju od četiri godine i u čijem sklopu je organizovano mnogo različitih aktivnosti, renovirani su različiti objekti, napravljen Omladinski centar, ono što su naučili žele da prenesu drugim gradovima u Srbiji. U našem gradu žele da pomognu KzM da unapredi omladinsku politiku i programe, obezbedi veći budžet, možda renovira neke objekte i stavi ih u funkciju i za potrebe mladih.

Vukašin Grozdanović izvršni direktor OPENS-a  iz Novog Sada navodi da su kroz pilot projekat uspeli da se iz budžeta Republike Srbije odvoji blizu milionipo evra za četiri grada: „Ovde i sa gradonačelnicom, načelnikom za kulturu sagledavamo na koji način i kroz koje programe možemo da obezbedimo da neka sredstva sa nacionalnog nivoa stignu u Sremsku Mitrovicu. Imamo odličnu saradnju i sa Kancelarijom za mlade, koji su deo nekoliko naših programa, ideja je da vidimo koje programe možemo ovde dalje da razvijamo ili po da ugledu na Novosadski volonterski servis pokrenu Mitrovački gradski volonterski servis jer je važno da promovišemo volontiranje. Takođe sagledaćemo koje mitovačke programe možemo da mi primenimo u Novom Sadu ili da ih zajedno promovišemo negde drugde.”

Sastanku su prisustvovavali predstavnici lokalne samouprave, ustanova kulture i škola, koji su predstavili svoje programe, kao i predstavnici institucija i organizacija koje se bave mladima i postoje za mlade.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142