Vesti

Preventivni ultrazvučni pregledi dojki

Sremska Mitrovica – Karavan „Budi hrabra”, Udruženja „Žena uz ženu” na centralnom gradskom trgu počeo je povodom obeležavanja oktobra kao Meseca borbe protiv raka. Zainteresovne žene od 20 do 40 godina i sutra mogu da besplatno obave ultrazvučni pregled dojki.

Cilj Karavana „Budi hrabra” jeste da se ukaže na značaj preventivnih pregleda u borbi protiv karcinoma, stoga je na Trgu Ćire Milekića, postavljen kamion sa ultrazvučnim aparatom i svom neophodnom opremom za dijagnostički pregled dojke.

Svetlana Milovanović gradonačelnica zahvalila se Udruženju „Žena uz ženu” koje je iniciralo akciju i dodala: „Hvala što su izabrali baš naš grad za ove preventivne preglede. Prevencija je jako bitna jer žena ako je zdrava onda može da pruži svoj maksimum i kao supruga i kao majka naravno i u svom poslu. Kao žena gradonačelnica, ovom prilikom apelujem na sve sugrađanke od 20 do 40 godina da dođu na Trg Ćire Milekića gde mogu da izvrše bezbolan, besplatan i brz preventivni pregled dojki. Apelujem i na sve ostale da vode računa o svom zdravlju, takođe da idu na preventivne preglede koji mogu da se obavljaju i u našem dispanzeru za žene.”

Preventivni pregledi dojki omogućeni su za sve zainteresovane žene od 20 do 40 godina. Biće moguće da se obave i sutra, 6. oktobra 2022. godine u periodu od 12 do 18 sati. Zakazivanje za pregled je od 11:30 do 12 sati za taj dan.

Dr Mirjana Marković Lazić specijalista radiologije kaže da je karcinom dojke, nažalost, jako česta pojava u našoj zemlji: „U dobu do 40. godine žene najčešće rade preventivne ultrazvučne preglede da bi se kasnije radio obavezni skrining, mamografski pregled, koji je obuhvaćen nacionalnim planom skrininga na dve godine, za žene do 70. godine radi ranog otkrivanja karcinoma dojke. Moram da istaknem da je najznačajnije za svaku ženu da svakog meseca radi samopregled i ukoliko oseti bilo kakvu promenu, da se javlja svom izabranom lekaru, ginekologu itd, da bi se odredilo da li pripada ultrazvučnim ili mamografskim pregledima. U ovom karavnu najčešće su otkrivene ciste i fibroadenomi tj. benigne promene dojke. Simptomi koje žene najčešće otkriju prilikom samopregleda su da napipaju neku kvržicu ili neravninu, takođe mogu da se jave i drugi simptomi u vidu iscedka iz bradavice i to je nešto zbog čega se javlja lekaru.”

Kampanja je podrška ženama obolelim od raka dojke, kako bi se prevencija digla na viši nivo. Ultrazvučni pregled preporučuje se jednom godišnje do 40. godine. Ženama od 40. do 70. godine života ultrazvučni se pregled, uz mamografiju, preporučuje jednom godišnje, a posle prema potrebi.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291