Vesti

Novi aparati za radiološku dijagnostiku Opštoj bolnici

Sremska Mitrovica – Povodom nabavke novih medicinskih aparata za rad u Službi za radiološku dijagnostiku, danas je u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica održana konferencija za medije, na kojoj su govorili načelnica službe dr Milica Todić i v.d. direktora prim. dr Dragan Malobabić.

„Sredstvima kredita Svetske banke i posredtsvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, nabavili smo novi 64-slajsni  skener, kao i jedan pokretni rentgen i jedan fiksni rentgen. Što se tiče opreme, bolnica ide u dobrom pravcu. Sve ovo podrazumeva i stalnu edukaciju zaposlenih, čemu smo svakako maksimalno posvećeni. Možda najveći problem u ovom trenutku je broj zaposlenih lekara koji mogu obavljati svoj posao – ovde je zaposleno 17 radiologa, ali zbog usavršavanja, korišćenja porodiljskog bolovanja i zbog odsutnosti zbog bolesti, trenutno služba na raspolaganju ima 4 do 6 spacijalista radiologije, koji u svakom trenutku u toku 24 sata treba da odgovore na zahteve pacijenata , bilo da je reč o hitnim stanjima, bolničkim pacijentima ili onih koji na bilo koji način ovde zahtevaju pregled”, rekao je v.d. direktora bolnice.

Dr Malobabić je iskoristio današnje obraćanje medijima, da zamoli sve korisnike zdravstvene zaštite koji imaju zakazane kontrolne preglede u drugim ustanovama za dva ili tri meseca, da se odmah po dobijanju uputstva za zakazivanje pregleda obrate u službu, kako bi zakazaivanje bilo pravovremeno, a rad zaposlenima u bolnici ne bi bio otežan.Liste čekanja i liste zakazivanja postoje svuda u svetu, pa tako i kod nas i ako se postupa po toj  ustaljenoj praksi, ne bi trebalo da bude većih problema.

Načenica Službe za radiološku dijagnostiku dr Milica Todić,govoreći o novom CT-u, izjavila je da je reč je o multislajsnom skeneru, odnosno CT aparatu 64-rednom,  sa 3 dijagnostičke stanice i svom pratećom opremom, da je on  novije generacije, koji nam daje vrlo preciznu sliku organa i tkiva koje snimamo. To je neinvazivna metoda, koja prikazuje sve organe tela, prvenstveno je namenjen za snimanje organa  toraksa, organa  abdomena i male karlice, ali i centralnog nervnog sistema.  

„Aparat nam je značajan prevashodno zbog toga što se ovde radi veliki broj ct dijagnostika, ceo region Srema usmeren je na našu ustanovu i službu, a treba imati u vidu i sve veći broj onkoloških pacijenata, kod kojih je neophodno dijagnostikovati tumorske promene, kao i posterapijsko praćenje tih pacijenata. Ovim aparatom dobijamo mnogo više podataka o malim promenama koje se razvijaju, skraćujemo vreme snimanja, a smanjuje se i doza zračenja, što je najvažnije”, istakla je dr Todić.

Kada je reč o novim aparatima za koje sredstva  obezbeđuje Svetska banka, u najavi postoji mogućnost da mitrovačka bolnica dobije i novi UZ aparat.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7906117.1420117.4934